Dit zijn duivelse dialogen waar jij voor moet oppassen!
januari 20, 2020Heb jij ook ‘huidhonger’?
februari 19, 2020Succes verhaal | Soms is een knuffel genoeg!
Iedere maand neemt Sharon Blijd, de eigenaresse van Ibalansz, jou mee in een succes verhaal van Ibalansz. Wegens privacyredenen worden niet alle precieze details gedeeld.
Op 10 en 11 januari mocht ik de eerste Houd me vast training van het jaar geven. Het was de eerste keer dat ik de training gaf met het nieuwe werkboek en de nieuwe Nederlandse video’s.
Voorafgaand aan de training voel ik vaak gezonde spanning. Zal de training dit keer weer een succes worden voor de stellen die eraan mee doen? Zullen ze tot nieuwe inzichten komen? En de belangrijkste vraag is natuurlijk, komen ze weer of meer met elkaar in verbinding?
Op al deze vragen kan ik als het om Boris en Maria gaat gelukkig ja zeggen. Boris en Maria zijn een van de stellen die hebben meegedaan aan deze training. Zij hebben zich voor deze training aangemeld, omdat ze GEEN ruzie kunnen maken. Je zal wel denken, had ik dat meer in mijn relatie! Maakten wij maar geen ruzie!
Boris en Maria gingen elkaar uit de weg, vanuit de angst dat er ruzie zou ontstaan. Een van de doelen van het volgen van de training was niet zozeer om wel ruzie te maken, maar om te onderzoeken wat maakt dat we op deze manier met elkaar omgaan? Hoe kunnen we elkaar steunen en blijven vinden in tijden dat er spanning is en/of we wat minder in verbinding zijn met elkaar? Maria vond het, vanwege haar eigen achtergrond, moeilijk en eng om door te vragen als ze zag dat er iets met Boris aan de hand was. Belemmerende gedachten, zoals “pffff… wat moet ik doen?” “Maar, wat als ik het niet goed doe/zeg, dan hebben we een conflict en dat wil ik niet want”… Deze belemmerende gedachten zorgden ervoor dat Maria angstig werd, bang was om het niet goed te doen en dacht dat ze zijn pijn/verdriet moest wegnemen.
Het resultaat was dat zij soms wegliep en zich terugtrok, omdat ze niet wist of dacht te weten wat zij kon doen om Boris te helpen. Dit gedrag zorgde ervoor dat Boris zich eenzaam voelde. Dit gevoel bevestigde hem dat hij het WEER alleen moest doen en dat hij op zichzelf was aangewezen.
Doordat beide partners zich openstelde en nieuwsgierig waren naar wat er nu precies onder het gedrag van de partner lag konden zij de diepere laag (primaire emoties), hun angsten en de hechtingsbehoeften van elkaar ontdekken. Zij waren in staat om met elkaar (en met ondersteuning van mij) terug te gaan naar situaties waarin zij hun diepe angsten hebben ervaren. Maria leerde bijvoorbeeld dat Boris in dergelijke situaties bijvoorbeeld een knuffel nodig heeft of dat hij het nodig heeft dat zij er alleen is. Toen Maria dit hoorde was zij opgelucht. Ze gaf zeer duidelijk aan dat zij in staat was om een knuffel te geven of er gewoon kon zijn.
Tijdens de training waren zij ook in staat om hun behoeftes te uiten. Dit laatste was vooral voor Maria erg moeilijk, omdat zij dit in het verleden niet durfde. Aan het einde van de training waren zij tevreden over hetgeen zij hebben ervaren en hebben geleerd. De komende periode kunnen ze mede met ondersteuning van het werkboek verder oefenen en ervaren hoe zij anders met elkaar kunnen omgaan. Om het geheel te borgen hebben we een afspraak gemaakt om over drie maanden bij elkaar te komen.