Je kunt jezelf niet verdedigen zonder defensief te worden
december 11, 2019
Wat is jouw hechtingsstijl?
januari 19, 2020
Je kunt jezelf niet verdedigen zonder defensief te worden
december 11, 2019
Wat is jouw hechtingsstijl?
januari 19, 2020

Succes verhaal - Een relatie is een werkwoord | Ibalansz

De afgelopen maanden heb ik succesverhalen gedeeld. Dit waren succesverhalen over geslaagde therapieën. Een succesverhaal hoeft voor mij niet per definitie een geslaagde therapie zijn. Een therapie is wat mij betreft geslaagd als het stel zijn eigen doelen heeft behaald. Als zij van mening zijn dat zij zonder mijn interventies en ondersteuning verder kunnen. Dit betekent niet dat de relatie dan ideaal is. Ik geloof niet in een ideale relatie. Een relatie is voor mij een werkwoord, work in progress en iedere keer weer afstemmen op elkaar. Ik ben van mening dat we ons zelf gek laten maken met het zoeken naar een ideale relatie en onszelf vergelijken met anderen. Elke relatie is uniek en heeft zijn eigen dynamiek. Dit draag ik ook uit tijdens de sessies die ik samen met het stel heb.

Terugkomend op een succesverhaal. Deze maand wil ik het succes van het “Aha moment” met jullie delen. Dat is het moment waarop het stel of een van de partners het inzicht krijgt in zijn/haar gedrag, waar dit gedrag vandaan komt en wat het gevolg van dit gedrag op de ander is.

Een stel had zich op gegeven voor de individuele Houd Me Vast Training. Tijdens de intake werd duidelijk dat vreemdgaan van de man een groot relatietrauma is geweest voor het stel, maar met name voor de vrouw. Tijdens de eerste Houd Me Vast dag is daar uitvoerig over gesproken. Wat was voor hem de aanleiding om de buitenechtelijke relatie aan te gaan en wat maakt dat hij het al die tijd voor zijn vrouw had verzwegen.

Al onderzoekend kwam naar voren dat de vrouw gedurende de relatie ook contacten met  een andere man heeft gehad. Dit waren geen seksuele contacten, maar wel Whatssapp contacten. De vrouw had tot de Houd me vast training niet bedacht dat zij ook vreemd ging. Immers zij had geen fysiek contact met deze man.

Al pratend over wat is jouw definitie van vreemdgaan en wanneer ben je exclusief voor de ander, zag de vrouw in dat Whatssappen met een andere man door haar partner ook gelabeld werd als vreemdgaan. De vrouw kwam erachter dat zij het Whattsapp contact met de andere man aanging op de momenten dat zij geen verbinding voelde met haar eigen man. In plaats van dat zij de behoefte naar verbinding uitte, vroeg zij de aandacht van een ander en overschreed zij de grenzen van de exclusiviteit van de relatie tussen haar en haar man. Dit was zowel voor de vrouw als voor de man een eye-opener.

Daarnaast kon de man eindelijk uiten dat het hem pijn deed dat zijn vrouw dergelijke contacten met een ander had. Tot voor de training durfde hij niet te zeggen dat hij deze contacten als pijnlijk ervaarde, omdat hij in het verleden was vreemd gegaan. Hij had de bevestiging nodig dat hij ook bij zijn pijn mocht stilstaan.

Beiden begrepen op dat moment waar het gedrag van de vrouw vandaan kwam. Dit zorgde ervoor dat zij samen met mij onder andere het thema ontrouw verder konden uitdiepen als “een vijand” die tussen hen in stond in plaats van dat ze elkaar als vijand bleven zien.

- Sharon Blijd | Ibalansz

 

Maak een afspraak


Via onze website kun jij gemakkelijk online een afspraak maken. Onze praktijk bevindt zich in Hilversum.
 
 
 
Succes verhaal – Een relatie is een werkwoord | Ibalansz
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door uw gebruik van deze website voort te zetten, stemt u in met dit gebruik van cookies en vergelijkbare technologieën.
Lees meer
nl_NL