Wat is Emotionally Focused Therapy precies?
oktober 30, 2019
Succes verhaal – Houd me vast training werpt vruchten af! | Ibalansz
november 20, 2019
Wat is Emotionally Focused Therapy precies?
oktober 30, 2019
Succes verhaal – Houd me vast training werpt vruchten af! | Ibalansz
november 20, 2019

Succes verhaal - Alleen in relatietherapie? | Ibalansz

 

Alleen in relatietherapie? Dat klinkt misschien raar. Dat dacht ik in eerste instantie ook toen Marije telefonisch contact met mij opnam en vroeg of we een kennismakingsgesprek konden inplannen. Marije gaf tijdens het kennismakingsgesprek aan dat zij en haar man Jaap al 24 jaar getrouwd zijn. In 2006 hebben ze relatietherapie gehad. Dit heeft niets opgeleverd, omdat de therapeut “bleef hangen in het verleden”.

Marije heeft contact met mij opgenomen, omdat zij zelf handvatten wilde krijgen in hoe zij beter met haar man om kon gaan. Tijdens de gesprekken hebben we kort stil gestaan bij haar eigen (hechtings)verleden om haar gevoelens en gedrag in het heden te begrijpen. Door hier over na te denken en te praten kwam Marije erachter dat de manier waarop zij soms op haar man reageert te maken heeft met haar gevoel dat zij zich onbegrepen voelt. Dit gevoel herkende Marije vanuit haar thuissituatie. Thuis voelde zij zich niet gehoord en gezien door  haar moeder. Op moment dat haar man (in haar ogen) nonchalant of ongeïnteresseerd op haar verhaal/verzoek reageerde, raakte hij haar pijn aan. Hierdoor reageerde zij op een negatieve manier op haar man. Het gevolg hiervan was dat zij terecht kwamen in een negatief interactiepatroon. Ook hebben we onderzocht wat de werkloosheid van haar man voor haar betekende en wat maakte dat zij zo boos op hem kon reageren. Door dit te onderzoeken is Marije erachter gekomen dat zij een hoge arbeidsethos heeft en dat het in haar familie “not done” was om niet te werken.

Na elke sessie ging Marije vol goede moed en met nieuwe inzichten naar huis. Om de interactiepatronen tussen haar en haar partner beter te kunnen begrijpen heb ik Marije geadviseerd om het “Houd me vast” boek te kopen. Marije heeft dit gedaan en gaf tijdens een sessie erna aan dat zij veel herkenning zag in het boek. Marije heeft in haar relatie ook geleerd om haar man te vragen om naar haar te luisteren. Ook heeft zij geleerd om hem te vragen of zij hem heeft begrepen. Doordat zij dit deed kon haar man naar haar luisteren in plaats van dat hij oplossingen aan droeg.

Na een aantal sessies heeft Marije aangegeven dat zij geen gesprekken meer nodig had. De gesprekken die wij hebben gevoerd en de handvatten die zij heeft gekregen hebben ervoor gezorgd dat zij zelfstandig verder kon werken aan haar relatie.

- Sharon Blijd | Ibalansz

 

Maak een afspraak


Via onze website kun jij gemakkelijk online een afspraak maken. Onze praktijk bevindt zich in Hilversum.
 
 
 
Succes verhaal – Alleen in relatietherapie? | Ibalansz
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door uw gebruik van deze website voort te zetten, stemt u in met dit gebruik van cookies en vergelijkbare technologieën.
Lees meer
nl_NL