Dit zijn de redenen voor een individuele coach!
mei 4, 2020
Ik ben anders dan jij en jij bent anders dan ik.
juni 8, 2020
Dit zijn de redenen voor een individuele coach!
mei 4, 2020
Ik ben anders dan jij en jij bent anders dan ik.
juni 8, 2020

Jullie zijn verschillend, en dat is oké!

 

Voordat we een relatie krijgen zijn we ons er bewust van dat we een eigen karakter en bijvoorbeeld eigen normen en waarden hebben. Als we eenmaal een relatie krijgen hebben we de neiging om de verschillen die we als partners hebben weg te maken, niet te willen zien of juist uit te vergroten.

Is het erg dat jullie verschillend zijn?

Ik zie zeer regelmatig in mijn spreekkamer dat stellen er tegen aan lopen dat zij verschillend zijn. Ik stel dan ook regelmatig de vraag of het erg is dat de partners verschillend zijn?  Door deze vraag te stellen denken de stellen na over of het wel echt erg is dat zij verschillend zijn. Als het gaat om heteroseksuele stellen is het geslacht al een wezenlijk verschil. Ook land, plek van herkomst is een verschil, gezin van herkomst, normen en waarden etc. Verschillend zijn is oké!

Wat vind jij zelf oké?

Vaak vallen we ook op een partner die van ons verschilt. Tijdens de sessies bespreek ik de verschillen met het stel. Wat heb jij bijvoorbeeld thuis geleerd over man/vrouw verdeling? Hoe ben jij opgevoed? Als de een tijdens de sessies vertelt dan luistert de ander. Begrip creëren over waar de ander vandaan komt en wat maakt dat de ander doet zoals hoe hij/zij doet, is belangrijk om te delen en om van elkaar te weten. Dan creëer je over en weer bewustwording en begrip.

Succesverhaal

Dit succesverhaal gaat over een stel met dezelfde roots, maar die zeer verschillend zijn opgegroeid. De een met een vader en een moeder in een appartement in een achterstandswijk waarbij er veel sprake was van criminaliteit en onveiligheid op straat. De ander in een provinciale stad, veilig en beschermd opgevoed door twee feministische lesbische vrouwen. Tijdens de sessies hebben we gekeken naar de normen en waarden die zij van huis uit hebben meegekregen. Bij de een is het “de man is de baas”. Bij de ander is het “jij als vrouw hebt de regie over jouw leven, daar heb je geen man voor nodig”.

Kijkend naar deze twee stellingen kun je je voorstellen dat er tussen hen meningsverschillen en discussies ontstaan. Tijdens de sessies heb ik meerdere keren moeten benadrukken dat zij zeer verschillend zijn opgegroeid en opgevoed en daardoor ook op verschillende manieren kijken naar bepaalde thema’s.

Het stel vond het tijdens de sessies soms lastig dat de verschillen zo groot of zo aanwezig waren. Toch hebben ze echter wel meer inzicht gekregen in de achtergrond van hun partner. Onder andere daardoor konden zij het gedrag van de ander beter begrijpen.

 

Maak een afspraak


Via onze website kun jij gemakkelijk online een afspraak maken. Onze praktijk bevindt zich in Hilversum.
 
 
 
Jullie zijn verschillend, en dat is oké!
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door uw gebruik van deze website voort te zetten, stemt u in met dit gebruik van cookies en vergelijkbare technologieën.
Lees meer
nl_NL