Waar kom ik vandaan?
februari 25, 2020
Ik zie jou!
maart 18, 2020
Waar kom ik vandaan?
februari 25, 2020
Ik zie jou!
maart 18, 2020

Het succes van een interventie...

 

In de eerdere succesverhalen hebben we al gezegd dat tijdens de sessies ook successen kunnen en worden geboekt. Succes is bijvoorbeeld een “aha moment”, een “ik wist dit echt niet moment. Succes is ook inzicht krijgen in jouw eigen gedrag en in het gedrag van de ander. In dit succesverhaal zoomen we in op het succes van een interventie. Dit succesverhaal gaat over Stephanie en Michael.

Introductie

Stephanie en Michael kennen elkaar al een tijd voordat zij besluiten om een relatie met elkaar aan te gaan. Beiden komen uit Suriname. Stephanie woont al een aantal jaar in Nederland en Michael woont als hun relatie start nog in Suriname. Beiden hebben al een eerdere relatie gehad en hebben uit de eerdere relatie kinderen. Stephanie en Michael zijn  “een samengesteld gezin”. 

In verbinding komen met elkaar

Als Stephanie hen aanmeldt, is de hulpvraag gericht op het weer in verbinding komen met elkaar. Tijdens het eerste gesprek wordt al duidelijk dat er veel in het leven van Stephanie en Michael is gebeurd. Voordat hun relatie een partnerrelatie werd, waren zij vrienden. Toen de vriendschapsrelatie veranderde in een partnerrelatie heeft Michael een aantal zaken voor Stephanie verzwegen. Stephanie is via haar ex-partner erachter gekomen wat Michael voor haar heeft verzwegen. Dit heeft voor een vertrouwensbreuk in hun relatie gezorgd. Na dit incident zijn er nog een aantal andere zaken voorgevallen wat uiteindelijk ervoor zorgde dat Stephanie op zoek is gegaan naar relatietherapie. 

Voor Michael was het in eerste instantie wennen om in gesprek te gaan met “een vreemde”. Vanuit zijn Surinaamse achtergrond was hij niet gewend om met een derde over zijn leven te praten. Door meerdere malen te benoemen dat het vreemd en onwennig voor hem zal zijn om in therapie te gaan, heb ik geprobeerd om Michael hierin te erkennen. Al snel voelde Michael zich, tijdens de sessies, vrij en ontspannen. 

Het maken van keuzes

Na een tweetal gesprekken kwamen de zaken die Michael niet had verteld en hetgeen wat tussen hen was gebeurd aan de orde. Stephanie gaf meerdere keren aan dat zowel zij als Michael keuzes hebben gemaakt waar zij (maar ook Michael) last van heeft. Deze keuzes stonden tussen hen in. 

Om het geheel voor hen overzichtelijk en makkelijker bespreekbaar te maken, heb ik hen de opdracht gegeven om een tijdlijn te maken. Een tijdlijn of levenslijn geeft inzicht in de geschiedenis van de cliënt. Door de chronologische ordening van de gebeurtenissen komen ze in tijd en context bij elkaar. Dit zorgt voor structuur in de emoties en de gebeurtenissen. Nadat zij (afzonderlijk van elkaar) de tijdlijn hebben gemaakt was het de bedoeling dat zij  aan elkaar zouden uitleggen wat maakt dat zij op dat moment die keuzes hebben gemaakt. 

Het succes van de interventie

Zij kregen verder de opdracht mee om te proberen om met een open houding en zonder oordeel naar elkaar te luisteren. Michael en Stephanie hebben de tijdlijn thuis gemaakt en hebben de tijdlijn ook thuis met elkaar besproken. Het maken van deze tijdlijn heeft ervoor gezorgd dat zij meer zicht hebben gekregen op de verschillende keuzes die zij in de loop der tijd hebben gemaakt. Ook hebben ze van elkaar kunnen horen wat de achterliggende redenen waren om die keuzes op dat moment te maken. Ze zijn door deze interventie dichter bij elkaar gekomen, hebben weer en meer begrip voor elkaar gekregen en hebben de stap gezet om elkaar te vergeven voor de kwetsuren die zijn opgetreden.

In dit succesverhaal laten wij zien dat het dus niet altijd nodig is om jaren in relatietraining te gaan, soms moeten de neuzen weer even dezelfde kant op worden gezet, dan is een interventie de sleutel tot succes! Het is dus niet altijd nodig om jaren lang in relatietraining te gaan! 

Wil jij net zoals Stephanie en Michael werken aan jouw relatie? Neem dan contact op met mij!

 

Maak een afspraak


Via onze website kun jij gemakkelijk online een afspraak maken. Onze praktijk bevindt zich in Hilversum.
 
 
 
Het succes van een interventie…
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door uw gebruik van deze website voort te zetten, stemt u in met dit gebruik van cookies en vergelijkbare technologieën.
Lees meer
nl_NL