Q&A met Sharon van Ibalansz
september 25, 2020
Houd me vast in Coronatijd.
november 5, 2020
Q&A met Sharon van Ibalansz
september 25, 2020
Houd me vast in Coronatijd.
november 5, 2020

Ben je open of dicht?

 

Een gesloten lichaamshouding

Dit verhaal gaat over Otis en Monique. Namen zijn uit privacy redenen veranderd.  Otis en Monique hebben nog maar een aantal therapiesessies gevolgd. Zij zijn in therapie gekomen om te onderzoeken of zij nog bij elkaar willen blijven of, of zij uit elkaar moeten gaan. Bij het kennismakingsgesprek viel de gesloten lichaamshouding van Otis mij al op. Echter, tijdens de eerste sessie heb ik hier iets van gezegd. Toen ik Otis vroeg of hij zich ervan bewust is dat hij de gehele sessie (en het kennismakingsgesprek) met zijn armen strak over elkaar zat, gaf hij aan dat hij zich er niet altijd bewust van was. Monique gaf meteen aan dat hij thuis ook een gesloten houding heeft waardoor de kinderen eerder naar haar toe gaan in plaats van naar hem. Ik vroeg hem vervolgens wat de reden was van zijn gesloten houding. 

Zelfbescherming

Omdat hij er geen woorden aan kon geven heb ik hem gevraagd of hij het gevoel had dat hij zichzelf moest beschermen. Otis beaamde dit. Vervolgens heb ik hem gevraagd waar hij zich tegen wilde beschermen. Otis gaf aan dat er veel spanning zat tussen hem en Monique en dat hij zich op deze manier beschermde. Ik heb hem gevalideerd.Ik heb ook tegen hem gezegd dat mede door zijn gesloten houding er ook geen verbinding met Monique kan ontstaan en dat ik het ook moeilijk vond om contact met hem te krijgen. Otis gaf aan dat hij erover na zou denken en thuis op zijn houding zou letten. 

Tweede sessie

In de sessie erna zag ik een andere houding bij Otis. Hij zat niet meer met zijn armen over elkaar, maar met zijn handen in zijn broekzak. Hij oogde ook vriendelijker en leek minder gespannen te zijn dan de sessie ervoor. Ik vroeg aan Otis en Monique of deze veranderde houding van Otis voor enige beweging heeft gezorgd. Beiden gaven aan dat dit het geval was. Monique gaf aan dat Otis na de vorige sessie zijn excuses voor bepaald gedrag heeft geboden en dat zij dit zeer heeft gewaardeerd. Tijdens de sessie was Otis meer ontspannen en kon hij ook over, voor hem, beladen onderwerpen praten. 

Zijn open houding is gedurende de sessie ook gebleven en er heeft tijdens de sessie een dialoog tussen Otis en Monique plaatsgevonden. Otis en Monique zijn er nog niet, daar zij pas drie sessies hebben gehad. Er is nu echter wel een opening gecreëerd waardoor zij stapsgewijs nader tot elkaar kunnen komen.

Heb jij hulp nodig in jouw relatie? Bij Ibalansz kunnen wij jou helpen. Natuurlijk begrijpen wij het dat je graag eerst kennis met ons komt maken. Dit kan online of face-to-face. Dit gesprek is geheel vrijblijvend. Maak via onze website direct een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Tips over het weer terug in verbinding komen met elkaar en leuke anekdotes? Volg ons via Instagram!

 

Maak een afspraak


Via onze website kun jij gemakkelijk online een afspraak maken. Onze praktijk bevindt zich in Hilversum.
 
 
 
Heb je een open of een gesloten houding?
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door uw gebruik van deze website voort te zetten, stemt u in met dit gebruik van cookies en vergelijkbare technologieën.
Lees meer
nl_NL