5 tips voor de thuis quarantaine!
September 23, 2020
Q&A met Sharon van Ibalansz
September 25, 2020
5 tips voor de thuis quarantaine!
September 23, 2020
Q&A met Sharon van Ibalansz
September 25, 2020

All the way from New York

Als therapeut probeer ik ‘het’ van alle kanten te bekijken. Van diep tot naar de top van de ijsberg, maar soms zit het nog steeds vast.

Eén met een onveilige thuissituatie en de ander enigszins beschermd

Dit verhaal gaat over Tarik en Jasmijn. Namen zijn uit privacy redenen veranderd. Tarik en Jasmijn zijn ruim drie jaar samen en hebben een dochter van bijna 10 maanden oud. Ze hebben een verschillende culturele achtergrond en zijn verschillend opgegroeid. De een in een onveilige situatie in een wijk in New York. De ander enigszins beschermd en veilig in Amsterdam. Ze zijn gek op elkaar, maar hun relatie loopt niet zoals hoe zij het willen. Zij zijn inmiddels al een aantal maanden in therapie. Nadat het down ging voorafgaand aan de therapie, ging het op een gegeven moment goed.  

Echter, na een aantal maanden zaten zij ineens vast. Ze waren uit verbinding. Ze konden geen gespreken meer met elkaar voeren zonder dat er spanning en/of ruzie was. Dit leidde er toe dat beiden in hun overlevingsmodus kwamen en daardoor niet nader tot elkaar kwamen. We hebben meerdere sessies gehad waarin we onderzochten wat maakte dat het niet goed ging. 

‘Ik voel me niet gehoord’

Verhalen over verschillen in praktische zaken zoals renoveren van de woonkamer kwamen op tafel. “Ik voel met niet gehoord” zei de man tijdens een van de sessies. De vrouw zei: “ik trek het niet meer, mijn geduld is op”. “Het maakt niet uit wat ik doe, links om of rechtsom er zit geen beweging in”. En zo ging het door. Ruzie maken over wel of niet plannen voordat er geverfd wordt. Elkaar verwijten maken. Tranen en ongeloof waren aanwezig in de kamer. Ook ik vroeg me af wat er nu precies aan de hand was. Dat zij zich beiden niet gehoord voelden dat was duidelijk, maar wat zat er nog meer? 

De doorbraak

Het heeft drie sessies geduurd voordat er “een doorbraak” kwam. Het uitvergroten en verbaliseren van gevoelens en gedachten hebben er toe geleid dat de man ineens het licht zag en zei  “ik vraag jou om compromissen met mij te sluiten en wordt boos als ik het gevoel heb dat jij dat niet wil doen, maar ik zie nu dat ik dit al die tijd ook bij jou heb gedaan, doordat ik doorging over wat ik wilde”. En, dat was het. Het moment waarop de man realiseerde dat wat hij nodig had, namelijk begrip en meebewegen van zijn vriendin dat hij dat niet voor haar kon doen. 

Dit besef zorgde ervoor dat er weer ruimte kwam, er een opening was en er weer verbinding kon ontstaan. Beiden hoefden hierna niet weer in de ring te stappen, maar konden beiden vanuit hun verlangens en behoeftes weer toenadering zoeken bij elkaar.

Dus soms zit het gewoon vast! Ontwarren en graven is dan de oplossing om weer wat losser en in beweging te komen.

Zit jij ook vast in jouw relatie? Of misschien zelfs wel als een individu? Bij Ibalansz kunnen wij jou helpen. Natuurlijk begrijpen wij het dat je graag eerst kennis met ons komt maken. Dit kan online of face-to-face. Dit gesprek is geheel vrijblijvend. Maak via onze website direct een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Tips over het weer terug in verbinding komen met elkaar en leuke anekdotes? Volg ons via Instagram!

 

Make an appointment


Via onze website kun jij gemakkelijk online een afspraak maken. Onze praktijk bevindt zich in Hilversum.
 
 
 
Zitten jullie vast in jullie negatief patroon?
This website uses cookies to improve your experience. By continuing to use this website, you consent to this use of cookies and similar technologies.
Read more
en_GB