Heb je een open of een gesloten houding?
September 25, 2020
Hoe overleven wij…. de feestdagen?
November 5, 2020
Heb je een open of een gesloten houding?
September 25, 2020
Hoe overleven wij…. de feestdagen?
November 5, 2020

Houd me vast in Coronatijd.

 

Ik heb een training mogen geven aan Hans en Mariska. Zij zijn dertigers en hebben twee jonge kinderen. Mariska werkt in het onderwijs en Hans werkt in de zakelijke dienstverlening. Bij binnenkomst is het al duidelijk dat zij erg gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan. Ze hebben het Houd me vast weekend helemaal voor zichzelf gereserveerd. Ze hebben een oppas geregeld en een hotel geboekt. Dit is hun weekend!

Hoe toegankelijk ben jij en hoe toegankelijk is jouw partner?

Hans en Mariska geven hun verwachtingen aan. Ze hebben voor dit weekend gekozen om hun relatie te onderhouden en te verstevigen.  Ze willen meer in verbinding komen door hun behoeftes aan elkaar kenbaar te maken.

Al snel wordt duidelijk dat er wat kwetsuren zitten die zij met elkaar willen bespreken. Bij de eerste opdracht "Hoe toegankelijk ben jij en hoe toegankelijk is jouw partner?", scoren zij hoog. Beiden zijn blij. Ondanks dat ik aangeef dat de opdrachten die tijdens de training worden gedaan geen schoolopdrachten zijn, leert de ervaring dat stellen het fijn vinden als zij hoog scoren bij de 1e opdracht. Wellicht dat falen of de angst "zie je wel we hebben geen goede relatie!" wordt aangewakkerd bij een lage score?

Hans en Mariska zijn vanaf het begin van de training erg open over hun relatie. De strubbelingen van een gezin met jonge kinderen worden besproken, maar ook hun afkomst. Mariska komt uit het zuiden en Hans uit het westen van het land. Mariska is voor Hans eerst naar Amsterdam gekomen en daarna zijn zij naar zijn geboorteplaats verhuisd. Gaandeweg de training komt meerdere keren naar voren dat Mariska hier moeite mee heeft en wordt dit besproken.

Cultuurverschillen

Het Houd me vast gesprek verloopt goed, maar is voor beiden wat onwennig. We zijn allemaal immers zo gewend aan het vertellen wat wij niet willen. We uiten dit vaak in kritiek of in geklaag. Maar zeggen wat wij willen, waar we behoeften aan hebben vinden we ingewikkeld, dus ook Hans en Mariska.

Een ander thema wij versus ik cultuur komt tijdens de training ook duidelijk naar voren. Hans komt uit een harmonieus liefdevol gezin en Mariska komt uit een gezin waarbij het ieder voor zich was. Dit fenomeen zien zij ook terug in het dagelijks leven. Zo zal Hans bijvoorbeeld altijd iets te drinken voor Mariska halen als hijzelf  ook iets te drinken neemt. Mariska doet dit minder vaak. Het bespreken van deze thema's levert soms wat tranen op, maar beiden doen hun best om actief en met een open hart naar de ander te luisteren.

Bij het bespreken van de kwetsuren stellen beiden zich open en kwetsbaar op, waardoor zij  in staat zijn geweest om enkele kwetsuren met elkaar te bespreken. Beiden waren niet op de hoogte van de kwetsuren die er bij de ander speelden. Het delen van de kwetsuren heeft een en ander voor hen duidelijk gemaakt en heeft hen dichterbij elkaar gebracht.

Geen afleiding

Hans en Mariska hebben er bewust voor gekozen om het weekend met zichzelf als stel bezig te zijn, zonder afleidingen van het werk en/of de kinderen.  Zij hebben de training als zeer waardevol ervaren en zijn van mening dat de training hun relatie heeft verbeterd doordat ze begrip hebben gekregen voor elkaars gevoelens en makkelijker over elkaar gevoelens kunnen praten.

Willen jullie net als Hans en Mariska ook deelnemen aan een Houd me vast training? Neem dan contact met mij op. Vanwege de Corona maatregelen worden er momenteel geen groeps-, maar wel privétrainingen gepland.

De namen zijn vanwege privacy gefingeerd.

 

Make an appointment


Via onze website kun jij gemakkelijk online een afspraak maken. Onze praktijk bevindt zich in Hilversum.
 
 
 
Houd me vast in Coronatijd.
This website uses cookies to improve your experience. By continuing to use this website, you consent to this use of cookies and similar technologies.
Read more
en_GB