De witte GGZ
March 7, 2024Over de lijst met zwarte psychologen en therapeuten.
Twee weken geleden heb ik op alle socialmediakanalen de blog gepost dat ik als therapeut op een lijst sta met zwarte psychologen en therapeuten.
Ik was niet voorbereid op wat deze blog teweeg zou brengen op LinkedIn. Ja, ik had wat reacties en vragen verwacht, maar ik was vooral verrast dat er nog steeds weinig onbegrip is en dat er felle discussies zijn ontstaan waarbij de gemoederen hoog opliepen. Als auteur van deze bijdrage heb ik zo goed mogelijk mijn best gedaan om alle reacties te lezen en te beantwoorden.
Via deze blog wil ik een en ander over mijn blog en de reacties op mijn vorige blog ophelderen. Ik hoop dat een en ander nu duidelijker is. Zo niet, dan zie ik graag jouw vraag tegemoet.
- Zwart is geen kleur. Zwart is geen kleur, net zomin als wit een kleur is. In mijn vorige blog heb ik o.a. geschreven “de verschillen krijgen (soms) bij witte therapeuten geen aandacht omdat zij geen kleur zien, …kleur zien is wel degelijk belangrijk”. Hiermee heb ik niet gezegd dat zwart een kleur is. Maar velen lazen dit wel. Zwart en wit zijn sociale constructies die gebruikt worden om verschillende etnische groepen te beschrijven. Wit wordt vaak gebruikt om mensen van Europese afkomst te beschrijven en zwart wordt vaak gebruikt voor mensen van Afrikaanse afkomst. Op de lijst staan veelal zwarte professionals van de Afro-diaspora, met verschillende huidskleuren.
- De reactie, “elke patiënt/cliënt dient erop te vertrouwen dat behandelaars het nodige over culturele verschillen leren in hun opleiding”, klopt helaas niet. Nog steeds hoor ik verhalen over witte behandelaars/professionals die onvoldoende/niet aansluiten bij de cultuur, normen, waarden, opvattingen van de client en waarbij “de witte norm” wordt opgelegd, met alle gevolgen van dien. We hebben in Nederland nog een lange weg te gaan als het gaat om echt aansluiten bij de diversiteit van de cliënten.
- Ik heb deze lijst niet gedeeld om segregatie te bevorderen. Ik sta achter deze lijst en heb deze lijst gedeeld, omdat ik van mening ben dat elke cliënt zijn/haar eigen therapeut/professional mag kiezen op basis van criteria die de cliënt belangrijk vindt.
- Stel mij een vraag als je het niet begrijpt. Ik heb ook reacties ontvangen van mensen die oprecht niet wisten wat de term zwart inhield. Aan hen is door mij en door anderen uitgelegd wat er met de term zwart wordt bedoeld.
- “Ik zie geen kleur”, zie alsjeblieft wel dat ik een zwarte vrouw ben! Vraag mij wat het voor mij betekent om als zwarte vrouw op te groeien en te werken in een witte maatschappij. Vraag mij naar hoe mijn familiegeschiedenis in elkaar zit om te begrijpen met welke klachten ik rondloop en hoe deze klachten zijn ontstaan en hoe de klachten kunnen worden verholpen. Vraag mij naar tradities en rituelen die voor mij en mijn gezin belangrijk zijn.
Wees oprecht nieuwsgierig naar mij en leg mij niet jouw (witte) normen en waarden op.