10 manieren om de intimiteit in jouw relatie te vergroten!
March 8, 2022
Rauw
June 7, 2022
10 manieren om de intimiteit in jouw relatie te vergroten!
March 8, 2022
Rauw
June 7, 2022

Wat is en doet een psychosociaal therapeut?

 

What is individual therapy? 

De officiële omschrijving van psychosociale therapie is als volgt: 

“Psychosociale therapie omvat een gevarieerd aanbod van benaderingen om mensen naar hun problemen, ervaringen en belevingen te laten kijken op een manier waarmee zij hun houding en perspectieven naar het leven toe kunnen verruimen. Het kenmerk van psychosociale therapie is breed, cliëntgericht, leren openstaan voor het hier-en-nu, zonder voorbij te gaan aan ervaringen in eerdere levensfasen.”

In het werken staat de hulpvrager met zijn hulpvraag centraal. Naast het werken aan praktische oplossingen, wordt de hulpvraag ook in een zinvolle context geplaatst.

Het zelfgenezend en probleemoplossend vermogen van de hulpvrager wordt geactiveerd.

Wat is het verschil tussen een psycholoog en een psychosociaal therapeut? 

Een psycholoog heeft minimaal een vierjarige WO-opleiding gevolgd. Een psycholoog kan een DSM-diagnose stellen. De DSM-5  is een classificatiesysteem waarin internationale afspraken zijn gemaakt over welke criteria van toepassing zijn op een bepaalde psychische stoornis op basis van (nieuwe) wetenschappelijke inzichten. 

Een psychosociaal therapeut  heeft een HBO+opleiding gedaan en gaat vooral onderzoeken wat de belemmerende gedragspatronen en diepere blokkades zijn. In de therapie staat de hulpvrager met zijn hulpvraag centraal. Het omvat een gevarieerd aanbod van benaderingen/therapieën die kunnen worden ingezet. Het probleemoplossend en zelfhelend vermogen van de cliënt wordt geactiveerd. Hierdoor zal de veerkracht en kwaliteit van het leven weer toenemen. 

Het verschil tussen psycholoog en psychosociale therapie zit hem ook in de verwijzing en vergoeding. De psychologische begeleiding valt onder de basis verzekering. Je hebt hiervoor een verwijzing van de huisarts nodig. Psychosociale therapie valt onder de aanvullende verzekering en de hoogte van de vergoeding is verschillend per zorgverzekeraar.

Kort gezegd behandelt de psychosociaal therapeut tijdelijke problematiek bij psychologisch gezonde mensen zoals bijvoorbeeld gebrek aan zelfvertrouwen, angsten, depressie, rouw en verlies, stress problematiek, eenzaamheidsgevoelens, relatieproblemen etc. Zwaardere problematieken als ernstige gedrags- of persoonlijkheidsstoornissen, worden behandeld door de gespecialiseerde psycholoog, psychotherapeut en/of psychiater.

Bij Ibalansz zijn wij opgeleid tot psychosociale therapeut, inclusief een post-master Transculturele Systeemtherapie. Online kun jij gemakkelijk een afspraak maken voor een consult in Diemen en omgeving. 

 

Make an appointment


Via onze website kun jij gemakkelijk online een afspraak maken. Onze praktijk bevindt zich in Hilversum.
 
 
 
Wat is en doet een psychosociaal therapeut?
This website uses cookies to improve your experience. By continuing to use this website, you consent to this use of cookies and similar technologies.
Read more
en_GB