Mannen hebben ook gevoelens en emoties!
March 2, 2023
(Ook) Mannen kiezen voor relatietherapie.
May 16, 2023
Mannen hebben ook gevoelens en emoties!
March 2, 2023
(Ook) Mannen kiezen voor relatietherapie.
May 16, 2023

Twijfels?!

Als ik dan vervolgens vraag of er een intake gesprek kan worden ingepland of als men genoeg informatie heeft gehoord, hoor ik niets meer van hen terug. Ik vraag me dan wel eens af wat er dan gebeurt.  Ik zit als therapeut aan de andere kant. Ik ben therapeut, ik sta open voor therapie.  Ik ga zelf naar therapie en ben al een aantal keren naar therapie geweest, dus voor mij is er geen drempel. Er zou voor mij één drempel kunnen zijn. Het zou kunnen dat de persoon die ik heb gesproken mij niet aanspreekt. Als jij als potentiële cliënt denkt dat ik niet bij je pas, dan ben ik zeker niet jouw therapeut! En, dat is helemaal prima!  

In deze blog beschrijf ik drie twijfels die ik in mijn praktijk bij potentiële cliënten tegen kom.
(Alle twijfels die ik beschrijf, kom ik zowel in de psychosociale- als in de relatietherapieën tegen).

“We moeten zelf onze boontjes kunnen doppen”.

Soms hoor ik iemand zeggen “mijn partner wil niet mee want hij/zij vindt dat als we het samen niet redden, we het met een buitenstaander ook niet redden!”

Veel stellen hebben het gevoel dat als zij hulp vragen aan een professional zij hebben gefaald, omdat ze het niet zelf konden. Ik vind autonomie en het zelf oplossend vermogen belangrijk, maar soms kan je het als stel (of als individu) niet zelf oplossen. Als je vast zit is het moeilijk om eruit te komen. Een neutrale therapeut werkt positief. Ik kan als therapeut de moeilijke vragen stellen die jullie niet aan elkaar kunnen stellen. Ik kan vanuit mijn neutrale positie dynamieken/gedrag bespreekbaar maken die jij/ jullie niet (meer) kunnen zien, omdat jullie niet neutraal zijn. Ik kan het aanschouwen, observeren en vanuit mijn kennis en mijn ervaring kan ik kijken naar wat er gebeurt. Ik zeg bijvoorbeeld: “Ik zie dit en dat gebeuren”. “Of is dit het patroon waar jullie thuis ook tegenaan lopen? 

Ik ben toch niet gek?!

Veel mensen vinden het nog steeds een taboe om naar therapie te gaan. Het is niet alleen, “Oh, ik kan het niet zelf.” “Oh jee, ik ga naar therapie en ben dus gek”. Bij sommigen speelt schaamte een grote rol.  Ik probeer mensen die zich schamen niet per se te overtuigen, maar met hen in gesprek te gaan. In veel Niet-Westerse culturen is het nog steeds taboe om in therapie te gaan. Men is bang voor de manier waarop de gemeenschap naar hen zal kijken als men weet dat degene in therapie gaat. Ik probeer de taboe bespreekbaar te maken in het intakegesprek en de erkenning te geven voor dat mensen zich zo kunnen voelen. Ik probeer het gedrag waar de potentiële client last van heeft te erkennen, valideren en te normaliseren. Iedereen heeft namelijk een eigen manier om met ingrijpende gebeurtenissen om te gaan. En, nee je bent niet gek als jij op een bepaalde manier op een ingrijpende gebeurtenis reageert. Je mag ervaren dat alles wat jij ervaart er mag zijn.

Het kost veel geld!! 

Tot slot de twijfel over de financiën, het kost geld.

Het klopt dat relatietherapie niet wordt vergoed, tenzij er bij een of beide partners sprake is van een diagnose en relatietherapie nodig is voor de client(en) die is gediagnosticeerd. Dergelijke relatietherapie vindt overwegend plaats in de GGZ (geestelijke gezondheidszorg). 

Bij mij kan je als je individuele therapie/psychosociale therapie wil volgen en als je aanvullend verzekerd bent een deel terugkrijgen van de zorgverzekeraar. Gemiddeld is dit tussen de € 30 en de € 65 euro. 

Veel mensen vinden de investering van (relatie)therapie te duur, maar ze gaan bijvoorbeeld wel op vakantie. Daar willen ze wel in investeren, maar niet in zichzelf en/of in de relatie die niet goed gaat. Veel mensen beseffen denk ik ook niet wat dat relatietherapie goedkoper is dan uit elkaar gaan. Een overlegscheiding kost gemiddeld tussen de € 3000,- en de € 5000,- per stel. Een conflictscheiding kan gemiddeld € 4000,- per persoon kosten. Ik zou zeggen tel uit jouw winst. Ik zeg tegen je “het is de investering waard, jij bent het waard, jullie zijn het waard om in therapie te gaan”. De investering die je maakt door in therapie te gaan verdien je dubbel en dwars terug doordat jouw kwaliteit van leven omhoog gaat. 

Ik ben benieuwd of jouw twijfels na het lezen van de blog zijn afgenomen.

 

Make an appointment


Via onze website kun jij gemakkelijk online een afspraak maken. Onze praktijk bevindt zich in Hilversum.
 
 
 
Twijfels?!
This website uses cookies to improve your experience. By continuing to use this website, you consent to this use of cookies and similar technologies.
Read more
en_GB