Heb jij last van Blue Monday?
January 18, 2021
Hoe samen lachen je relatie kan redden!
April 15, 2021
Heb jij last van Blue Monday?
January 18, 2021
Hoe samen lachen je relatie kan redden!
April 15, 2021

Lockdown met jouw partner: een wake-up call?

 

Joan vertelt me: “Ik en Bob hebben onze problemen gehad, maar dit samen onder ogen zien, herinnert ons aan andere crises die we hebben doorstaan. Het voelt alsof we naar elkaar toe groeien en dat we meer tijd voor elkaar hebben."

Maar Claire vertelt me ​​een heel ander verhaal in onze online sessie. Haar stem trilt als ze tegen me zegt: 'We zitten al heel lang in de problemen, maar al die tijd samen heeft alles alleen maar erger gemaakt. Mijn gebruikelijke sociale leven is voorbij, en opgesloten in een huis met hem word ik alleen maar bozer en bozer en onze gevechten worden erger."

Claire slaat de spijker op zijn kop.

Het probleem is niet alleen algemene fysieke afstand nemen en meer tijd doorbrengen met je partner. Het is het feit dat in tijden van crisis en gevaar ons gehechtheidssysteem klaar is om troostend contact te zoeken. Plots is onze kwetsbaarheid niet meer te ontkennen of opzij te zetten. De belangrijkste vragen die de relatie bepalen - "Ben je er voor mij - Kan ik op je rekenen?" - worden naar voren geschoven.

En als de antwoorden op die vragen negatief of dubbelzinnig zijn, vertelt ons zenuwstelsel ons duidelijk dat we in de problemen zitten. Dat we niet de belangrijkste hulpbron hebben waarop onze soort heeft geleerd te vertrouwen: de steun van een dierbare voor wie we kostbaar zijn. Onze hersenen gaan over in wat psychologen hechtingspaniek noemen, en we proberen onze partner te dwingen om te reageren, of we beginnen totaal gevoelloos te worden en emotioneel af te sluiten.

Beide strategieën geven een signaal van afwijzing aan de ander en vergroten het leed in de relatie.

Dit patroon van vraag en terugtrekken wordt zowel in laboratoria als in sessies met noodlijdende stellen geïdentificeerd als de belangrijkste boosdoener in de dans van nood. We weten dat het piekt onder stress en gevaar. Het is niet verwonderlijk dat de Chinese provincie Hubei driemaal zoveel incidenten van huiselijk geweld meldt en dat veel meer mensen een echtscheidingsprocedure proberen te starten sinds het coronavirus.

We weten ook dat emotionele isolatie een negatief effect heeft op ons immuunsysteem, waardoor we vatbaarder worden voor ziekte, moeilijker herstellen en geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie kunnen veroorzaken. Onze gehechtheidsrelaties zijn de primaire veilige haven voor mensen. Wij zijn een hechtende soort. De confrontatie met het virus kan ons samenbrengen of ons uit elkaar drijven en ons kwetsbaarder maken dan ooit.

Wat doen we zodat we, als het virus is verslagen, niet naar de wrakstukken van onze meest waardevolle relatie blijven staren?

Het helpt te weten dat de afgelopen 30 jaar de manier waarop we liefdesrelaties begrijpen, hebben veranderd en ook ons ​​vermogen om mensen te helpen om van langdurige nood naar een stabiele liefdevolle verbinding te gaan. 

Je kunt zelfs de extra tijd die je samen hebt nemen en een online cursus volgen met je partner die je laat zien hoe je zogenaamde Hold Me Tight-gesprekken kunt voeren. Onderzoeksstudies tonen aan dat deze hechtende gesprekken relatieproblemen oplossen, en de veilige band die ze creëren, vergroot de veerkracht van de partner tegen stress en trauma.

Of het kan een wake-up call zijn om te zorgen voor de scheuren in de relatie.

De meeste stellen wachten 6 jaar of langer om hulp te zoeken voor hun relatie. Het is beter om niet te wachten! Natuurlijk helpt het allereerst om te weten dat er een oplossing is, een echte en beproefde uitweg uit nood en isolement.

Het helpt ook om in te zien dat het geen erkenning van zwakte of verzuim is om hulp te zoeken voor onze relaties. We raken ALLEMAAL vast en verdwalen in liefdesrelaties. Misschien kunnen we in tijden van problemen en angst duidelijker worden over onze behoeften en onze prioriteiten, en samenkomen in plaats van ons door ons gevoel van ontkoppeling uit elkaar te laten scheuren.

Er is een reden dat het cliché is: we zijn altijd beter samen! Maar dit is niet alleen maar een zin, het is wetenschap. We kunnen beseffen hoe belangrijk onze relaties zijn en actie ondernemen. Onze relaties kunnen sterker en beter uit deze pandemie komen!

Bij Ibalansz zijn wij gespecialiseerd in Emotionally Focussed Therapy. Neem contact met ons op of bekijk alle informatie op onze website.

 

Make an appointment


Via onze website kun jij gemakkelijk online een afspraak maken. Onze praktijk bevindt zich in Hilversum.
 
 
 
Lockdown met jouw partner: een wake-up call?
This website uses cookies to improve your experience. By continuing to use this website, you consent to this use of cookies and similar technologies.
Read more
en_GB