“Op elkaars lip”
March 20, 2020
Je bent niet alleen op de wereld.
April 13, 2020
“Op elkaars lip”
March 20, 2020
Je bent niet alleen op de wereld.
April 13, 2020

Hoe houd je het in deze periode leuk in jouw relatie?

 

Nu je de hele dag samen bent zie je ineens weer wat je vervelend of lastig vindt aan het gedrag van de ander. Nu valt de ijskoude stilte echt pas op. Nu, kom je erachter dat je echt bijna elke dag ruzie hebt.

De onduidelijkheid over het verloop van het Coronavirus is niet helpend. Heb je misschien geen inkomsten meer? Weet je niet hoe je het financieel rond moet breien? Is het je te druk, omdat de kinderen ook de hele dag om je heen hangen? En jouw relatie komt nu nog meer onder druk te liggen. Wat doe je dan? Hoe los je het op? Hoe zorg je ervoor dat je weer in verbinding komt met elkaar? Wij hebben een aantal tips voor je opgeschreven die kunnen helpen om het in deze periode leuk te houden in jouw relatie: 

TIP#1

Allereerst stilstaan bij wat er met jou gebeurt even los van de ander. Wat voel, denk ik, waar voel ik de spanning in mijn lijf. Dit zijn helpende vragen om aan jezelf te stellen. Probeer deze inzichten met jouw partner te delen, zodat hij/zij ook weet wat er binnen in jou gebeurt. Vraag jouw partner om onbevangen naar je te luisteren en indien je hulp nodig hebt, probeer dit dan te vragen. Wil je dat hij/zij alleen luistert. Vraag dit dan.

TIP#2

Vorige week heb de tip gegeven om eerst bij jezelf stil staan, niet bij de ander, om een luisterend oor te bieden en om een luisterend oor voor jouw partner te zijn. Deze week wil ik de tip geven om afspraken te maken met de mensen met wie je woont over:

  • Wanneer wordt er gewerkt/ schoolwerk gedaan en wanneer deze activiteit stopt
  • In welke ruimte iedereen voor zichzelf aan de slag gaat
  • Het tijdstip
  • Wanneer je als gezin weer bij elkaar komt
  • Wanneer er een moment voor ontspanning is. Dit kan zijn individuele ontspanning of gezamenlijke ontspanning

Afspraken maken helpt. Iedereen weet dan waar hij/ zij aan toe is. Het vasthouden van een werk/schoolritme is ook van belang. Dit geeft structuur en in tijden van crisis is structuur belangrijk.

TIP#3

De vorige tip ging om het afspraken maken met de mensen met wie je woont. De volgende tip helpt waardoor je als partners meer in verbinding kan komen met elkaar.

Bespreek van te voren met elkaar een tijdstip en een plek waar jullie echt de tijd en ruimte voor elkaar hebben en kunnen nemen zonder dat jullie kunnen worden gestoord. Houd ook rekening met de tijd. Tien minuten of een kwartier echt aandacht voor elkaar is goed. Juist in deze tijd mogen we leren om niet (meer) zoveel van onszelf en van elkaar te verwachten. Neem echt de tijd voor elkaar. Betekent dit in de praktijk samen met aandacht een kop koffie drinken? Samen een glas wijn drinken? Samen op de bank met alle aandacht voor elkaar? Hoe jullie het ook invullen is aan jullie zelf. Het gaat erom dat jullie je er bewust van worden om dit moment samen te zijn.

TIP#4

De volgende tip gaat over het voor jezelf zorgen. Richt een eigen plek in huis in zodat je, als je daar behoefte aan hebt, je kan terugtrekken.  Mocht je die behoefte hebben, wil ik je bemoedigen om die ruimte dan ook te nemen. Communiceer dit goed aan jouw partner en/of kinderen. Hiermee behoud je het contact met hen en geef je ook duidelijk aan dat je er behoefte aan hebt om (even) alleen te zijn.

Misschien heb je dit wel dagelijks of wekelijks nodig. Ook dit kun je dan aangeven. Misschien werkt het afspreken van een bepaald tijdstip of een bepaald moment wel goed voor jou en degene met wie je woont. Door duidelijke afspraken te maken ontstaat er duidelijkheid en weet een ieder waar hij /zij aan toe is. In deze moeilijke tijd waarin we op elkaars lip zitten is het ook belangrijk dat we onze eigen ruimte innemen. Zelfzorg is belangrijk. Als je immers niet voor  jezelf zorgt kan je ook niet voor anderen zorgen.

TIP#5

In de vorige tip hebben we het kort gehad over zelfzorg in de zin van ruimte innemen voor jezelf als je met anderen/gezin woont. Die tip geldt dan niet voor als je alleen wordt. Wat moet je doen als je alleenstaand bent? Contacten met vrienden/familie zijn er niet of nauwelijks meer. Ook de activiteiten  buiten het huis gaan niet door. Hoe kun je dan ontspannen en goed voor jezelf zorgen.

Allereerst zal je zelf al ontdekt hebben dat je via social media en videobellen nog in contact kan blijven met de buitenwereld. Ook is het belangrijk om te blijven bewegen. Doe dan vooral wat jij lekker en prettig vindt. Wil je juist buiten of binnen sporten? Beiden zijn goed en zorgen ervoor dat we niet de hele dag door (achter de laptop) zitten.

Nu is wat mij betreft ook de tijd om te kijken hoe je in huis ook kan ontspannen. Als je een bad hebt kan je jezelf verwennen door in bad te gaan. Je kan het aankleden zoals hoe je wil met kaarsen en/of muziek aan. Heb je nog een aantal goede boeken in de boekenkast liggen, waar je maar niet aan toe kwam om te lezen? Haal ze uit de kast en geniet ervan dat je nu de tijd hebt om jezelf weer toe te staan of de ruimte te geven om ontspannen een boek te lezen. Heb je geen boeken meer liggen, maar houd je wel van lezen? Bij Bol.com heb je binnen een dag jouw favoriete boek in huis. Of combineer de wandeling naar een boekhandel zoals de Bruna.

TIP#6

De vorige tip ging over wat je als alleenstaande in deze tijd kan doen. Deze tip is zowel voor alleenstaanden als voor mensen die in een relatie zitten, voor mensen zonder kinderen of voor mensen met kinderen, voor jonge mensen en voor mensen op leeftijd.
 
De Corona crisis zorgt ervoor dat we niet dichtbij elkaar kunnen zijn en ons noodgedwongen moeten onthaasten. Het voordeel van het onthaasten is dat we eindelijk eens kunnen stil staan en kunnen ademen. Nu is de tijd om stil te staan en na te denken over het leven dat je leidt. Is dit wat je van het leven had verwacht? Is dit het leven wat je echt wil leven? Wat ga je na de lock down niet meer doen, omdat het onthaasten je veel rust heeft gebracht? Of wat ga je juist wel doen?
 
Stel jezelf deze vragen. Kijk naar jezelf met compassie, durf weer te dromen, durf stappen te zetten in de richting die jij op wil gaan. Deel deze ervaring met mensen om je heen en kijk wat het gesprek je brengt.

TIP#7

We zijn inmiddels weken verder (en alweer bij TIP #7). Sinds afgelopen maandag zijn de maatregelen wat versoepeld. Betekent dit voor jou/jullie dat “het gewone leven” weer gaat beginnen? Of verandert er nu niet zoveel?
 
Deze week wil ik je de tip geven om te onderzoeken wat jij nog wil behouden en wat niet. Ik wil vragen of je wilt nadenken over wat jij wilt opruimen in jouw leven. Hiermee doel ik op letterlijk opruimen. Misschien moet jouw werkkamer ook worden opgeruimd, de zolder of de schuur. Of misschien staan er al jaren spullen die je toch niet meer mooi vindt. Wat let je om deze tijd te gebruiken om op te ruimen.
 
Als we hebben opgeruimd, krijgen we namelijk weer en/of meer ruimte in ons hoofd en staan we (weer) open voor andere en/of nieuwe zaken. Mocht je zelf niet goed of niet willen opruimen dan kun je opruimcoaches inschakelen.
 
En/of zijn er emotionele zaken om op te ruimen? Lopen jouw relaties zoals jij wilt? Of zijn er relaties waar je moeite mee hebt? Kijk eens door jouw telefoon en kijk of je nog contact hebt met alle contacten die in jouw telefoon of op jouw social media staan vermeld. Wil je daar iets in aanpassen? Of loop je ergens tegen aan, in contact met de ander?
 
Mocht je het idee hebben dat je meer dan een goed gesprek met iemand nodig hebt dan wil ik je van harte uitnodigen om contact met mij op te nemen. Ik bied dan een (gratis) luisterend oor!
 

Make an appointment


Via onze website kun jij gemakkelijk online een afspraak maken. Onze praktijk bevindt zich in Hilversum.
 
 
 
Hoe houd je het in deze periode leuk in jouw relatie?
This website uses cookies to improve your experience. By continuing to use this website, you consent to this use of cookies and similar technologies.
Read more
en_GB