Pride
August 2, 2023
Stressmanagement in een culturele context
October 17, 2023
Pride
August 2, 2023
Stressmanagement in een culturele context
October 17, 2023

Het belang van mentale gezondheid en zelfzorg

Voor velen betekent dit weer meegaan in de hectiek van de dag. We vergeten vaak dat mentale gezondheid een belangrijk aspect is van ons welzijn. Ons welzijn heeft invloed op alle aspecten van ons leven, inclusief onze relaties, carrière en onze persoonlijke groei. In deze blog verken ik waarom mentale gezondheid en zelfzorg van belang is en geef ik je enkele tips die kunnen leiden naar betere mentale gezondheid en betere zelfzorg.

De culturele context

Als we praten over mentale gezondheid en zelfzorg moeten we ook kijken naar waar iemand vandaan komt. In verschillende culturen wordt er op een verschillende manier gekeken naar mentale gezondheid en zelfzorg. Denk hierbij aan factoren zoals historische trauma’s, culturele verwachtingen en stigma’s. In veel culturen wordt er nog steeds niet over mentale gezondheid en over mentale problemen gesproken. Mentale problemen worden soms nog verklaard vanuit het spirituele verklaringsmodel (God of Allah heeft dit gedaan, omdat…). Of soms worden de mentale problemen ontkent en wordt er niet over gesproken. Als therapeut vind ik het belangrijk om te achterhalen welk verklaringsmodel de cliënt gelooft of heeft geleerd om in te geloven. Vanuit het Westers perspectief vinden we het belangrijk dat er wordt gesproken over mentale gezondheid, maar we moeten ons ervan bewust zijn dat wat wij als Westerlingen vinden en/of hebben geleerd niet opgaat voor al onze cliënten. Mijn tip is dan ook om aan te sluiten bij de culturele context van de client en de client vooral niet te benaderen vanuit je eigen referentiekader.

De impact op relaties.

Het is denk ik een open deur, maar ik schrijf het toch op. Als je niet lekker in je vel zit, heeft dat effect op jouw relaties, inclusief jouw partnerrelatie. Stress, angst of bijvoorbeeld een depressie kunnen de communicatie beïnvloeden, ervoor zorgen dat conflicten (eerder) ontstaan en de intimiteit verminderen doordat jij je en/of jouw partner je terugtrekken. Ik vind het belangrijk dat je de verantwoordelijkheid neemt om aan jouw partner duidelijk te maken dat je (even) niet lekker in jouw vel zit of dat het niet goed met je gaat. Ook al weet je misschien niet wat er precies aan de hand is, is het belangrijk om jouw partner hiervan op de hoogte te stellen. Jij kan dan aan jouw partner kenbaar maken wat jij van hem of haar/hen nodig hebt, zodat jouw partner je kan ondersteunen en rekening kan houden met jouw belastbaarheid. 

Zelfzorg als preventie

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Wat goed is dat kan jij alleen bepalen. Wat goed voor mij is, hoeft niet goed voor jou te zijn. Zelf kan ik erg genieten van een wandeling in de natuur. Ik geniet dan van de zon (als de zon er is), de geluiden van de dieren die ik hoor, het stromen van water en het tjilpen van de vogels. Ik word ook blij als ik word ontzorgd. Een hapje eten en een drankje doen met mijn man of met een vriendin is ook een activiteit waar ik van geniet en weer van kan opladen.

Hieronder heb ik nog enkele praktische tips voor zelfzorg:

  1. Verbinding met gemeenschap: Zoek ondersteuning binnen jouw eigen gemeenschap. Praat met vrienden, familie of mensen binnen je culturele netwerk over je gevoelens en ervaringen. Je bent immers niet alleen in je reis naar mentale welzijn.
  2. Cultuur en traditie: Omarm culturele praktijken die je een gevoel van identiteit, “belonging” (waar je toe behoort) en kracht geven. Dit kan onder andere met muziek, dans, spirituele rituelen of voedingsgewoonten.
  3. Praten met een professional. Therapie kan een veilige ruimte bieden om te praten over mentale gezondheid en om manieren te vinden om te herstellen.

Ik hoop dat deze blog een bijdrage heeft kunnen leveren aan het vergroten van je zelfzorg en de zorg voor jouw mentale gezondheid. Mocht je behoefte hebben aan een gesprek boek dan via mijn website een intakegesprek met mij in. Ik zie er naar uit om je te mogen ontmoeten.

 

Make an appointment


Via onze website kun jij gemakkelijk online een afspraak maken. Onze praktijk bevindt zich in Hilversum.
 
 
 
Het belang van mentale gezondheid en zelfzorg
This website uses cookies to improve your experience. By continuing to use this website, you consent to this use of cookies and similar technologies.
Read more
en_GB