De kracht van… de therapeut
May 18, 2021
Dé APK voor je relatie!
June 29, 2021
De kracht van… de therapeut
May 18, 2021
Dé APK voor je relatie!
June 29, 2021

Hand vasthouden was nog nooit zo belangrijk!

 

Voor mannen

Tijdens een ruzie de hand van je geliefde vasthouden geeft bij mannen minder reactiviteit van de hartslag, met andere woorden het handen vasthouden heeft een kalmerend effect, meer positieve gevoelens en een verbetering van de communicatie. 

Voor vrouwen

Tijdens een ruzie was er geen effect te zien in het lichaam, ook waren er minder positieve gevoelens zichtbaar. Wat wel zichtbaar was, was een betere communicatie. 

En dat alleen maar door handjes vast te houden?!

Wat doet handen vasthouden na de ruzie?

Voor zowel mannen als vrouwen heeft het handen vasthouden een kalmerende werking, een toename van positieve gevoelens en een verbeterde communicatie. Het aanraken van elkaar is dus belangrijk om het contact met elkaar te herstellen zodat de communicatie beter verloopt. Bij mannen geeft het vertrouwen dat de discussie niet zal escaleren, bij vrouwen is dat niet helemaal zo tijdens de ruzie. Wellicht voelen vrouwen zich ingeperkt om zichzelf geheel uit te spreken wat kan leiden tot een intern conflict. 

Effectieve conflict-oplossing

Effectieve conflict-oplossing vereist het aanpassen van de normale toestand tussen de partners en daarnaast de regulatie binnen in de partners. De reactie van het lichaam, emoties en het gedrag van de één weken door in de interactie van de ander. Daarom is de kans op escalatie in een ruzie heel erg groot. Alleen verbale oplossingen zijn dan onvoldoende een non-verbale interventie daarin tegen, zoals de hand vasthouden, geeft een extra push om de verbinding naar elkaar weer te herstellen.

Het aanraken zorgt voor een buffer in de stress waardoor er meer ontspanning komt en het nadenken over wat je zegt beter verloopt. Cortisol verlaagt en oxytocine verhoogt waardoor we meer gericht zijn op verbinding.

Vooral als je elkaar aanraakt na de discussie heeft dit een groot effect op het herstel van de verbinding. Ook bijvoorbeeld het in elkaars ogen kijken na een ruzie pakt voor iedereen positief uit. Het sterkt de verbinding en heelt het conflict. 

Het handen vasthouden en in elkaars ogen kijken is een sterke interventie die te veel nabijheid vraagt voor sommige koppels. In die zin is het voor de relatietherapeut een experiment waarin zij zicht krijgt op de veiligheid in het contact en de innerlijke (on)veiligheid van de partners. Het kan het gesprek over onderliggende angsten en onvervulde verlangens openen. 

Bron: eft.nl

Relatietherapie bij Ibalansz

Denk jij dat jij en jouw partner hier baat bij kunnen hebben? Laat Ibalansz je dan helpen om weer op het goede pad te komen en de verbinding in jullie relatie weer terug te vinden. Neem contact met ons op, of lees hier eerst een stukje over Ibalansz

Ook kun je ons volgen via Instagram, hier geven wij onder andere tips op het gebied van relaties.

 

Make an appointment


Via onze website kun jij gemakkelijk online een afspraak maken. Onze praktijk bevindt zich in Hilversum.
 
 
 
Hand vasthouden was nog nooit zo belangrijk!
This website uses cookies to improve your experience. By continuing to use this website, you consent to this use of cookies and similar technologies.
Read more
en_GB