Wat is jouw hechtingsstijl?
January 19, 2020Succes verhaal | Soms is een knuffel genoeg!
January 20, 2020Dit zijn duivelse dialogen waar jij voor moet oppassen!
Er zijn drie verschillende patronen te onderscheiden die de communicatie tussen jou en jouw partner kunnen verstoren, dit noemen wij de zogenaamde duivelse dialogen. Deze dialogen zijn enorm krachtig, want ze versterken zichzelf en houden zichzelf ook in stand.
Relatieproblemen treden vooral op als partners zich niet meer verbonden voelen. In EFT wordt gesproken over ‘duivelse dialogen’. Een duivels dialoog kan je omschrijven als een noodkreet. Je mist aandacht, geborgenheid, voelt je niet geaccepteerd of bent bang de ander te verliezen. Hierdoor kan je eisen gaan stellen of je vastklampen aan je partner, of juist je terugtrekken om jezelf in bescherming te nemen of verdere escalatie te voorkomen. De duivelse dialogen zijn beschermingsstrategieën om de angst tijdelijk te temperen, maar zorgen ervoor dat er steeds meer afstand ontstaat tussen jullie. Dit kan uiteindelijk zo groot worden dat geen van beiden zich nog veilig en geborgen voelt in de relatie.
Waar het precies begint is niet duidelijk, vergelijkbaar met de vraag van de kip en het ei. Waar het eindigt is ook een lastige, omdat de patronen zichzelf in stand houden en versterken. Al met al, komen de partners door de krachtige werking van het patroon in een vicieuze cirkel terecht.
De verschillende dialogen komen alle drie voor in een relatie maar er is er meestal één die overheerst.
De protestpolka
De ene partner vraagt dwingend aandacht, spuit kritiek, controleert, maakt verwijten, klaagt in feite aan ('pursuer') en de andere partner trekt zich terug, vermijdt conflicten, discussies, confrontaties, verdedigt zich en trekt een muur op. ('withdrawer')
Dit is het meest voorkomende patroon en geen goede voedingsbodem voor een liefdesrelatie. Discussies zijn eindeloos en is er vaak sprake van sterk oplaaiende emoties. Het onbegrip en de frustratie nemen steeds verder toe.
Zoek de boef
Beide partners zijn verstrikt in een strijd. Wie is hier de schuldige? Slaan, terugslaan, harder terugslaan. Het ligt niet aan mij maar aan jou. Als jij niet A, B of C zou doen, dan was er geen probleem! Niet ik, maar jij! (2 'pursuers')
Dit patroon leidt tot escalatie.
Zwijgen is niet altijd goud…
Ieder trekt zich terug, vermijdt risico's en conflicten en zoekt geen toenadering meer. De partners vermijden elkaar, vluchten weg en zoeken soms hun heil in bezigheden buitenshuis. Er ontstaat steeds meer afstand en verwijdering. Aanraking en intimiteit zijn verdwenen. De partners zijn vreemden voor elkaar geworden. De eenzaamheid neemt toe. (2 'withdrawers')
Dit is vaak de opmaat naar een scheiding.
Hoe EFT in zijn werk gaat
De behandeling van EFT gaat in verschillende stappen die wij met elkaar doorlopen. Als eerste leer je het patroon binnen je relatie herkennen en beter begrijpen (de eerder genoemde duivelse dialogen). Je leert van jezelf en je partner wat onderliggende emoties en behoeften zijn. Niet jij of je partner is de oorzaak, maar jullie duivels dialoog is de gezamenlijke vijand.
Eigenlijk gaat het niet om de afwas die niet gedaan is of je partner die laat thuiskomt. Waar de ruzies eigenlijk echt over gaan is erkenning, begrip, vertrouwen en je gerespecteerd voelen. Als jullie de duivelse dialoog begrijpen, zal je merken dat de ruzies vaak minder heftig en bedreigend worden.
De volgende stap in de therapie is het benoemen van je angsten en behoeftes en weer in contact te komen met elkaar. Ook worden oude pijnplekken besproken die in jullie relatie zijn ontstaan. Het kan moeilijk zijn om dit uit te spreken, in het verleden zorgde dit juist weer voor een ruzie. Ik steun jullie om je open te stellen naar de ander. Als je open staat voor elkaar, merk je dat je elkaar weer echt kunt horen en begrijpen.
De derde stap is uit je patroon stappen en leren hulp, steun en begrip te vragen aan de ander. In deze laatste fase van de therapie worden nieuwe oplossingen voor oude problemen gevonden.
Ibalansz biedt stellen die bij elkaar willen blijven, maar het niet op eigen kracht kunnen relatiecoaching volgens de Emotionally Focused Therapy (EFT) methode.