De kracht van… de cliënt
June 29, 2021
De kracht van… de therapiekamer
July 20, 2021
De kracht van… de cliënt
June 29, 2021
De kracht van… de therapiekamer
July 20, 2021

De voor- en nadelen van relatietherapie!

 

Relatietherapie zou als iets positiefs gezien moeten worden. Iets wat je doet om juist het beste in de relatie naar boven te halen en dus uiteindelijk het beste is voor jezelf en je gezin.

Ik heb daarom een aantal voordelen op een rijtje gezet die jou misschien kunnen helpen in de keuze voor een relatietherapeut.

Allereerst wat doet een relatietherapeut nou precies? 

Een relatietherapeut helpt bij het oplossen/verwerken van relatieproblemen. Bij de meeste relaties die wij zien is er sprake van een flink verstoorde communicatie en/of zijn er relatiekwetsuren opgetreden. Ook zien we dat relatieproblemen ontstaan en/of verergeren door life events zoals bijvoorbeeld de geboorte van een kind of een verlieservaring. Door een therapeut in te schakelen wordt er besproken wat er is gebeurd. Er wordt gekeken naar de wenselijke situatie en wordt er gesproken over de krachten van de relatie en wie de steunfiguren van de relatie dan wel van de individuele partners zijn

Oké duidelijk, wat zijn concreet dan de voordelen van relatietherapie?

  1. Communicatie en relatieherstel: door het inschakelen van een therapeut is het mogelijk om de verstoorde communicatie weer te herstellen tussen jou en jouw partner. Daarnaast kan het in bepaalde gevallen zelfs mogelijk zijn om de relatie in zijn geheel weer te herstellen. Niet alleen jij en jouw partner hebben hier profijt van, ook de omgeving zoals bijvoorbeeld de kinderen zullen dit merken.
  2. Gezamenlijke oplossing zoeken: samen wordt er gezocht naar een oplossing. Jullie staan er nu niet meer alleen voor. Een relatietherapeut kijkt naar de gevoelens en het gedrag van beide partners en hier zal gezamenlijk een oplossing voor worden gezocht. 
  3. Inzicht gezamenlijke belangen: op creatieve wijze zal de therapeut de gezamenlijke belangen laten inzien zodat iedereen weet wat het doel is van de therapiesessie.
  4. Sneller vinden van een oplossing: het vinden van een passende oplossing gaat vaak beter op het moment dat er een neutrale derde partij bij zit. Diegene kan beide partners hun verhaal laten doen en sturen naar een oplossing i.p.v. een conflict. 
  5. Je leert je partner beter kennen: als je een ster bent geworden in het vermijden van conflicten, dan zal dit ook betekenen dat je jouw partner nog niet echt goed kent. Als jullie van elkaar leren wat jullie knelpunten zijn dan kan hierop worden ingespeeld wat zorgt dat conflicten worden vermeden. Zo leren koppels elkaar nog beter kennen.
  6. Verbetert je seksleven: zodra koppels weer beter kunnen communiceren en elkaar beter leren begrijpen zal dit zeker ook een impact hebben op jullie seksleven!
  7. Beter kunnen accepteren: sommige conflicten kunnen gewoon niet meer opgelost worden en leiden continu tot conflicten en uiteindelijk tot een scheiding. Met een relatietherapeut leer je hoe je met de situatie kunt omgaan, hoe je deze kunt accepteren en kunt loslaten. 

Dus de conclusie van dit artikel is dat ik wil meegeven dat relatietherapie niet perse een negatief beladen woord hoeft te zijn. Zeker niet als het zoveel voordelen met zich mee brengt. Hoe graag wil jij weer gelukkig zijn samen met jouw partner? Hoe graag zou jij willen leren hoe jullie terug in verbinding met elkaar kunnen komen?

Indien je ergens vragen over hebt stel deze dan via ons contactformulier. Indien je nog meer artikelen van mij wilt lezen over dit onderwerp kijk dan eens op onze blog pagina.

 

Make an appointment


Via onze website kun jij gemakkelijk online een afspraak maken. Onze praktijk bevindt zich in Hilversum.
 
 
 
De voor- en nadelen van relatietherapie!
This website uses cookies to improve your experience. By continuing to use this website, you consent to this use of cookies and similar technologies.
Read more
en_GB