Ik stel mijn grens en dat is oké.
January 18, 2022
De kracht van… solidariteit
March 8, 2022
Ik stel mijn grens en dat is oké.
January 18, 2022
De kracht van… solidariteit
March 8, 2022

4 conflictstijlen die jouw relatie schaden...

 

Je conflictstijl - inclusief je favoriete acties in elk gevecht - kan je relatie schaden en het vertrouwen in de loop van de tijd aantasten.

Er zijn vier tekenen die de manier waarop je ruzie maakt je kansen op een gezond partnerschap schaadt.

Je bent kritisch

Kritiek treft het karakter van je partner. Het voelt als een persoonlijke aanval. Of het nu opzettelijk is of niet, als je kritisch bent, haal je je woede weg van de situatie of het probleem en richt je het op je partner. Het doelwit wordt wie je partner is als persoon.

Voorbeelden van kritiek zijn:

  • "Je helpt hier nooit."
  • "Je kiest altijd haar kant."
  • "Waarom kun je niet attenter zijn?"

Je bent gemeen

Drs. John en Julie Gottman noemen dit minachting. Het is wanneer je respectloos en opzettelijk kwetsend bent. Gevangen in de emotie van het moment, ga je schelden, de spot met iemand maken en andere schadelijke vormen van communicatie die bedoeld zijn om je partner te pesten in jouw manier van denken.

Voorbeelden van minachting zijn:

  • "Het is alsof ik tegen een kind praat."
  • "Hoe kon je zo dom zijn?"
  • "Je bent een idioot."

Je staat in de verdediging

Hoewel het een natuurlijke reactie op kritiek is, geeft defensiviteit aan je partner aan dat hun zorgen er niet toe doen. Vooral wanneer defensief je favoriete antwoord is op elk verzoek of bod van je partner, komt het over als egocentrisch.

Laten we aannemen dat uw partner heeft gevraagd waarom je het gras nog niet hebt gemaaid. Voorbeelden van defensieve reacties kunnen zijn:

  • 'Waarom zeur je over het gras? Je weet dat ik een miljoen dingen te doen heb.”
  • "Ik zei dat ik het zou doen. Laat me met rust."
  • "Oh, zoals hoe je gisteren de woonkamer moest stofzuigen?"

Jij checkt uit

In plaats van beledigingen te maken of persoonlijke opmerkingen te maken, kun je ook in de tegenovergestelde richting gaan en gewoon afsluiten. Dit neemt vele vormen aan - waarvan er één stil wordt. Hoewel het een natuurlijke reactie kan zijn als je je fysiologisch overspoeld voelt, ben je terughoudend om met je partner te praten, wat betekent dat je eventuele oplossingen niet zult meekrijgen.

Een voorbeeld hiervan wanneer je ruzie hebt met je partner en diegene stopt met praten. diegene kijkt je niet meer aan en reageert niet meer. Het lijkt alsof diegene popelt om het gesprek te beëindigen en verder te gaan met iets anders (of weg te gaan). Dit afsluiten sluit de andere persoon uit en schaadt effectief de verbinding tussen jullie.

De vier ruiters

Gezamenlijk staan ​​deze conflictstijlen bekend als de vier ruiters, en hun voortdurende aanwezigheid in conflicten kan de structuur van jouw relatie aantasten. Ze betekenen echter geen ondergang voor je toekomst als je eraan werkt.

Wil jij ondersteuning krijgen in jouw relatie? Denk dan eens aan relatietherapie. Bij Ibalansz leren we jullie om weer in verbinding te komen, elkaar te begrijpen en om liefde opnieuw te ervaren. Ibalansz biedt stellen die bij elkaar willen blijven, maar het niet op eigen kracht kunnen relatietherapie volgens de Emotionally Focused Therapy (EFT) methode.

 

Make an appointment


Via onze website kun jij gemakkelijk online een afspraak maken. Onze praktijk bevindt zich in Hilversum.
 
 
 
4 conflictstijlen die jouw relatie schaden…
This website uses cookies to improve your experience. By continuing to use this website, you consent to this use of cookies and similar technologies.
Read more
en_GB