Succes verhaal | Ibalansz
oktober 14, 2019
Succes verhaal – Alleen in relatietherapie? | Ibalansz
november 20, 2019
Succes verhaal | Ibalansz
oktober 14, 2019
Succes verhaal – Alleen in relatietherapie? | Ibalansz
november 20, 2019

Wat is Emotionally Focused Therapy precies?

 

Waar komt EFT vandaan?

EFT is een relatietherapie methode ontwikkeld door dr. Sue Johnson in Canada. Jarenlang deed zij onderzoek naar echtparen en heeft gezocht naar een effectieve manier om verbinding te herstellen of te verbeteren. Deze inzichten heeft zij als methode toegepast en dat heet nu de Emotionally Focused Therapy. Inmiddels is EFT de best onderzochte relatietherapie en ook bewezen effectief. 

Wat is EFT? 

De basis van EFT is de hechtingstheorie die zegt dat niemand gemaakt is om alleen te zijn. Iedereen functioneert beter in verbinding met een geliefde die emotioneel open en dichtbij staat. De EFT gelooft er in dat de aanwezigheid van een partner en geliefde ervoor zorgt dat we meer aan kunnen. 

Is EFT wat voor mijn relatie? 

In een relatie lopen de (negatieve) emoties vaak hoog op. Dat is lastig, maar ook juist begrijpelijk want de ander is zo belangrijk dat je diegene niet wilt kwijt raken. In EFT gebruiken we deze emoties als ingang om elkaar te begrijpen. Onder deze boosheid zit vaak veel pijn. Pas als je kunt zeggen wat jou pijn doet of waar je behoeften liggen kan de ander pas iets voor je betekenen. De ander kan troost geven, steun of geruststelling, maar dat kan pas als je niet alleen maar boos bent, maar juist je kwetsbare gevoelens durft te tonen.

Wat is het doel van de EFT? 

Het doel van EFT is om de emotionele beschikbaarheid tussen partners te verbeteren. Daarbij staat het hechtingsgedrag van de partners centraal: hun behoefte aan veiligheid, vertrouwen en contact, en de obstakels die ze daarin ervaren. De verbeterde hechting wordt bereikt door de emotionele ervaring als focus te nemen. De emotie organiseert immers het hechtingsgedrag: emotie richt onze aandacht, alarmeert ons bij gevaar, en motiveert ons tot een respons.

Is EFT wat voor jou?

EFT is er voor elk (echt)paar. Met EFT los je samen relatieproblemen op. EFT is er voor:

  • hetero- of homoseksuele (echt)paren;
  • (echt)paren die kort bij elkaar zijn of lang;
  • (echt)paren met problemen die lang duren of juist kort;
  • mensen van het type stille wateren, diepe gronden;
  • mensen met psychische problemen;
  • (echt)paren zonder geweld.

Wat doet een EFT therapeut?

In de therapie verhelderen we de negatieve interactiepatronen die zijn ontstaan in je relatie. Sue noemt dat wel de 'dans' waardoor je wordt meegesleept. Dit negatieve patroon is het probleem geworden in je relatie. Een EFT therapeut begint met het ontrafelen van dit patroon en van ieders aandeel in die 'dans'. We kijken naar de logica in jullie stappen en zoeken naar de uitweg: de 'dans' is de gezamenlijke vijand, en niet je partner. Als je dat kunt zien dan ontstaat er ruimte voor een nieuwe manier van omgaan met elkaar. Je ziet beter wat je zelf doet waarmee je je partner ongewild pijn doet, en je partner begint dat ook van zichzelf te zien. De sfeer tussen jullie verandert en er komt meer ruimte voor zachtheid en verbinding. Het fundament van de relatie wordt verstevigd en je durft elkaar meer te vertrouwen en emotioneel toe te laten. In de therapiesessies oefen je om naar elkaar uit te spreken wat je voelt en nodig hebt. In plaats van op elkaars tenen te staan en uit de pas te lopen, zijn jullie straks in staat om echte verbinding te voelen.

Samenvattend kan EFT helpen om jouw te helpen de emoties van je partner te begrijpen en visa versa. Bij Ibalansz werken wij met de EFT-methode en behalen hiermee ook verschillende succes verhalen. Denk jij dat deze methode en/of Ibalansz goed bij jou zou passen voor individuele coaching of juist voor relatietherapie? Neem dan contact met ons op!

 

Maak een afspraak


Via onze website kun jij gemakkelijk online een afspraak maken. Onze praktijk bevindt zich in Hilversum.
 
 
 
Wat is Emotionally Focused Therapy precies?
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door uw gebruik van deze website voort te zetten, stemt u in met dit gebruik van cookies en vergelijkbare technologieën.
Lees meer
nl_NL