Cultuurverschillen in een relatie
januari 18, 2022
4 conflictstijlen die jouw relatie schaden…
februari 9, 2022
Cultuurverschillen in een relatie
januari 18, 2022
4 conflictstijlen die jouw relatie schaden…
februari 9, 2022

Waarom 'grenzen stellen' niet slecht is

Wat komt er in je op als je het woord 'grens' hoort? Vaak hoor je mensen zeggen: "Ik kan grenzen stellen op elk ander gebied van mijn leven, maar als het op familie aankomt, voel ik me gemeen en schuldig." Dit komt waarschijnlijk omdat het woord 'grens' tegenwoordig in de cultuur en de media wordt rondgestrooid alsof het een manier is om wraak te nemen of macht uit te oefenen. Maar dat is niet waar grenzen voor bedoeld zijn, vooral niet met familie. Geloof het of niet, in liefde kunnen grenzen worden gesteld en de kwaliteit van onze relaties daadwerkelijk verbeteren.

Voordat je grenzen stelt, is het belangrijk om deze af te stemmen op jouw waarden:

  • Wat is belangrijk voor mij?
  • Hoe wil ik dat deze relatie eruit ziet?
  • Waar voel ik me prettig en ongemakkelijk bij?

Als je de antwoorden op deze vragen kent, kan de basis worden gelegd voor hoe je wilt dat jouw grenzen eruit zien en waarom je ze stelt. Als ik een grens begin vanuit een plaats van: "Ik wil dat deze relatie wederzijds respect en liefde bevordert met minder wrok", zal ik me minder snel schuldig voelen over het stellen ervan, omdat ik weet dat het gelijk is met mijn waarden. Het komt vanuit een plaats van liefde voor mezelf en voor de ander.

Bij het stellen van een grens met een familielid is het het beste om duidelijk en beknopt te zijn, zodat de grens niet verkeerd wordt begrepen. Enkele voorbeelden van grenzen die met gezinsleden moeten worden aangegeven, zijn:

“Je bent welkom op het familiefeest, maar alleen als je nuchter bent.”

"Stop alsjeblieft met vragen wanneer we kinderen krijgen, het legt te veel druk op onze relatie."

"Als mijn kind geen knuffel wil, zullen we hun beslissing respecteren."

"Ik verwacht dat mijn echtgenoot met respect wordt behandeld, anders moeten we vertrekken."

"Ik waardeer je inbreng, maar ik heb mijn besluit genomen."

"Ik zal niet langer de middelste persoon zijn in familieruzies."

Houd ten slotte stand. Het is niet ongebruikelijk dat familieleden bezwaar maken of zelfs protesteren wanneer je een grens probeert te stellen. Onthoud jouw waarden en verwachtingen voor de relatie. Houd de grens vast en ze zullen het accepteren of op de rechtmatige plaats in je leven vallen. En onthoud,

“Je tijd en energie zijn kostbaar. Je mag kiezen hoe je het gebruikt. Je leert mensen hoe ze je moeten behandelen door te kiezen wat je wel en niet accepteert." 

Is er sprake van een familieconflict? Hebben jullie al een tijd geen contact meer met elkaar, maar willen jullie dit veranderen? 

Als volwassen familierelaties onder druk staan en het niet lukt om er samen uit te komen biedt Ibalansz familietherapie. In de familietherapie worden onuitgesproken conflicten uitgesproken, krijgen jullie inzicht in jullie patronen middels het maken van een genogram en levenslijnen en wordt  er toegewerkt naar herstel van de onderlinge relatie.

 

Maak een afspraak


Via onze website kun jij gemakkelijk online een afspraak maken. Onze praktijk bevindt zich in Hilversum.
 
 
 
Ik stel mijn grens en dat is oké.
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door uw gebruik van deze website voort te zetten, stemt u in met dit gebruik van cookies en vergelijkbare technologieën.
Lees meer
nl_NL