Hoe samen lachen je relatie kan redden!
april 15, 2021
De kracht van… de therapeut
mei 18, 2021
Hoe samen lachen je relatie kan redden!
april 15, 2021
De kracht van… de therapeut
mei 18, 2021

Verschillende dynamiek in een relatie

 

De één heeft meer behoefte aan nabijheid terwijl de ander juist meer tijd voor zichzelf zou willen. Dit betekent dat de één verbinding wilt maken om zeker te weten dat alles nog steeds oké is in de relatie, terwijl de ander juist geruster wordt zodra diegene meer ruimte krijgt.

Verbondenheid is KEY!

Verbondenheid voelen met jouw partner is de key voor een duurzame en stabiele relatie, daarbij is het belangrijk dat er persoonlijke ruimte wordt gecreëerd zodat beide partners zich comfortabel genoeg voelen. Continu op elkaars lip zitten kan juist averechts werken bijvoorbeeld. Het kan dan zijn dat een partner hier juist heel gestrest van kan raken wanneer hij/ zij niet de ruimte krijgt die hij/ zij op dat moment nodig heeft. We zijn allemaal verschillend, maar iedereen heeft ‘alone time’ en ruimte nodig om uit te rusten en/of op te laden. Wanneer je deze tijd niet hebt kun je je ook niet concentreren op de relatie en ontdekken wat je nu echt van jouw partner verwacht. 

Afhankelijkheid van elkaar is normaal in een relatie. Dit zorgt er op een gezonde manier voor dat er evenwicht bestaat en erkenning dat jullie het belangrijk vinden en er zijn voor elkaar en voldoen aan elkaars behoeften. Dit heeft ook te maken met de manier waarop je vanaf je jeugd hebt leren hechten aan mensen die belangrijk voor je waren. Lees ook: Wat is jouw hechtingsstijl?

Welke rol heb jij?

In jouw relatie is het belangrijk dat je weet welke rol jij speelt in de dynamiek van jullie relatie. Wil je juist dat jouw partner dichter bij komt? Of heb je het gevoel dat hij of zij juist nu te dicht bij is om je echt op je gemak te kunnen voelen? Ben jij de partner die juist de nabijheid wilt, wat doe je dan om dit te krijgen? Daar tegenover, als jij de partner bent die juist meer afstand wilt, hoe probeer je dan meer ruimte te creëren voor jezelf? Hoe kan je dit doen op een manier dat je jouw partner niet kwetst? Welke aanpak werkt zowel voor jou als voor jouw partner?

Om het even onder woorden te brengen hebben we het in een relatie over de ‘achtervolgers’ en de ‘terugtrekkers’. De een wenst juist veel aandacht en genegenheid, terwijl de ander juist meer ruimte en afstand wilt. Meestal heb je in een relatie niet door hoe het gedrag van deze verschillende dynamieken een verkeerd signaal kan zijn naar jouw partner. Hoe meer de ‘achtervolger’ gaat hangen aan de ‘terugtrekker’ bijvoorbeeld hoe meer de terugtrekkende partner zich zal gaan afzonderen om toch zijn ruimte te kunnen krijgen. 

Beide partners zijn op zoek naar verbinding, want dat is iets wat het allerbelangrijkste is in een relatie. Het vervelende aan deze dynamiek is dat het vaak niet door de ander wordt begrepen waardoor zij in een negatieve cirkel terecht komen die uiteindelijk de relatie kan doen stuklopen.

Relatietherapie bij Ibalansz

Denk jij dat jij en jouw partner een verschillende dynamiek hebben in jullie liefdesrelatie? Heb jij het gevoel dat jouw partner jou niet begrijpt en jij jouw partner niet? Laat Ibalansz je dan helpen om weer op het goede pad te komen en de verbinding in jullie relatie weer terug te vinden. Neem contact met ons op, of lees hier eerst een stukje over Ibalansz

Ook kun je ons volgen via Instagram, hier geven wij onder andere tips op het gebied van relaties.

 

Maak een afspraak


Via onze website kun jij gemakkelijk online een afspraak maken. Onze praktijk bevindt zich in Hilversum.
 
 
 
Verschillende dynamiek in een relatie
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door uw gebruik van deze website voort te zetten, stemt u in met dit gebruik van cookies en vergelijkbare technologieën.
Lees meer
nl_NL