Traumatische bevalling(en)
november 29, 2023
Op de bank bij Ibalansz
januari 12, 2024
Traumatische bevalling(en)
november 29, 2023
Op de bank bij Ibalansz
januari 12, 2024

Rouw en de feestdagen

Hoe zorg er dan voor dat je de feestdagen doorkomt? In deze blog wil ik je een aantal tips geven die misschien behulpzaam voor jou kunnen zijn.

Algemene tips

  1. Allereerst mogen jouw gevoelens er zijn en doen ze er toe. Dat je tijdens de feestdagen niet of minder in de stemming bent, is oké. Als er sprake is van verlies in welke vorm dan ook, is het belangrijk dat je jouw gevoelens de ruimte geeft. Ook tijdens de feestdagen.
  2. Als je vanwege jouw verdriet en rouw geen zin hebt om iets met de feestdagen te ondernemen dan mag dat natuurlijk ook. Ik wil je vooral aanmoedigen om te doen waar jij je goed bij voelt en goed voor jezelf te zorgen. 
  3. Wees flexibel. Realiseer je dat het oké is als de feestdagen anders verlopen dan voorheen. Flexibiliteit in verwachtingen kan helpen om minder druk op jezelf te leggen.

Tips in verband met een verbroken relatie

  1. Zijn dit de eerste feestdagen zonder jouw ex-partner en heb je behoefte aan gezelschap, dan wil ik je adviseren om jezelf te omringen met mensen die om jou geven. Plan een van de dagen met hen in of start een nieuwe eigen traditie waar jij je prettig bij voelt. 
  2. Ook al is er sprake van rouw, omdat de relatie is verbroken. Er zijn waarschijnlijk ook leuke tijden geweest. Ook tijdens de feestdagen kan jij jezelf toestaan om aan de leuke momenten te denken, ook die mogen er namelijk zijn.
  3. Hebben jullie samen kinderen dan wil ik jullie adviseren om in gezamenlijk overleg te bespreken op welke dag de kinderen bij de ene of bij de andere ouder zijn. Ik wil jullie hierbij adviseren om vooral oog te hebben van wat jullie kinderen, gezien hun leeftijd en ontwikkeling nodig hebben.

Tips in verband met het verlies van een dierbare.

  1. Als het gaat om de dood van een dierbare, kan het tijdens de feestdagen helpen om juist over jouw dierbare te praten. Wat deden jullie met elkaar tijdens de feestdagen? Wat vond jouw dierbare van de feestdagen? Deel eventueel ook anekdotes met elkaar. Bereid een maaltijd die jouw dierbare lekker vond en/of altijd tijdens de feestdagen maakte. Op deze manier houd jij jouw dierbare levend.
  2. Het kan het misschien ook helpen als je bijvoorbeeld een foto hebt waar je naar kijken of als je nog dichter bij jouw dierbare wilt zijn kan je het net als ik prettig vinden om kledingstukken van jouw dierbare aan te trekken. Ik heb bijvoorbeeld een badjas van mijn vader. Als ik mijn vader mis of als ik het koud heb, trek ik zijn badjas aan. Dit geeft mij een warm gevoel en dan heb ik het gevoel dat mijn vader dicht bij me is.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze tips en ik wens je fijne feestdagen toe.

Heb je nog meer advies en/of tips nodig over hoe jij om kan gaan met rouw? Neem dan gerust contact met mij op.

 

Maak een afspraak


Via onze website kun jij gemakkelijk online een afspraak maken. Onze praktijk bevindt zich in Hilversum.
 
 
 
Rouw en de feestdagen
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door uw gebruik van deze website voort te zetten, stemt u in met dit gebruik van cookies en vergelijkbare technologieën.
Lees meer
nl_NL