Waarom je wel ervoor kiest om op vakantie te gaan, maar niet voor therapie.
juli 17, 2023
zelfzorg
Het belang van mentale gezondheid en zelfzorg
september 13, 2023
Waarom je wel ervoor kiest om op vakantie te gaan, maar niet voor therapie.
juli 17, 2023
zelfzorg
Het belang van mentale gezondheid en zelfzorg
september 13, 2023

Pride.

De laatste tijd zijn er veel discussies over gender identiteit en seksualiteit. Ook in mijn familie zijn er gesprekken over dit onderwerp. In de samenleving is er soms veel onbegrip en worden mensen die niet aan de standaard heteronorm voldoen aangekeken, niet begrepen en erger nog (nog steeds) mishandelt of uitgestoten. Als mens en als therapeut vind ik dit onbegrijpelijk. 

Ik vind het onbegrijpelijk dat de ene mens zo om kan gaan met een andere mens. We zijn tenslotte allemaal mensen. Of zijn we echt zo verschillend?  

Als zwarte heteroseksuele therapeut krijg ik niet veel cliënten met een andere genderidentiteit of seksualiteit.  Dit begrijp ik. Want als LHBTQI+’er kan ik me erg goed voorstellen dat je een therapeut uitkiest die misschien zelf ervaringsdeskundige is dan wel expertise heeft met de thema’s waar je mee worstelt. 

Van de enkele cliënten die ik wel heb mogen begeleiden heb ik de afgelopen tijd geleerd dat relatietherapie met heteroseksuele stellen hetzelfde is als relatietherapie met homoseksuele stellen. In eerste instantie verbaasde mij dit. Ik dacht namelijk dat er andere dynamieken zouden spelen bij homoseksuele stellen. En, aan de andere kant is het ook geruststellend om te weten dat relatie dynamieken, dus relatie dynamieken zijn en niets te maken hebben met gender. Dit geeft wat mij betreft al aan dat we allemaal dus wellicht niet zo verschillend zijn als we denken dat we zijn.

Ik hoop dat deze pride week nog meer zorgt voor emancipatie van de LHBTQI+ community, dat er meer acceptatie mag ontstaan en vooral dat er gesprekken worden gevoerd en dat we elkaar uitleg geven en begripvol zijn naar elkaar.

Ervaar jij problemen met jouw genderidentiteit of seksualiteit? Dan ben je bij meer dan welkom, maar omdat ik geen expert ben, verwijs ik je graag door naar mijn collega Yassin Lhaiba-de Jong van Radiant-therapie. Yassin is in mijn ogen een zeer ervaren collega. Hij behoort zelf tot de LHBTQI+ community en promoveert op bi-culturele LHBTQI+ stellen. 

 

 

Maak een afspraak


Via onze website kun jij gemakkelijk online een afspraak maken. Onze praktijk bevindt zich in Hilversum.
 
 
 
Pride
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door uw gebruik van deze website voort te zetten, stemt u in met dit gebruik van cookies en vergelijkbare technologieën.
Lees meer
nl_NL