Als de liefde er niet meer is…?! 5 tips die jullie kunnen helpen.
januari 31, 2023
Twijfels?!
april 12, 2023
Als de liefde er niet meer is…?! 5 tips die jullie kunnen helpen.
januari 31, 2023
Twijfels?!
april 12, 2023

Mannen hebben ook gevoelens en emoties!

Je hebt emoties en gevoelens

Jij, als man weet wel beter. Jij weet dat jij je wel eens onmachtig hebt gevoeld en dat je de emoties van bijvoorbeeld angst en verdriet hebt ervaren. Het verschil tussen jou en jouw partner is waarschijnlijk is dat jij deze gevoelens en emoties niet expliciet aan haar uit. Het kan zijn dat je niet weet hoe jij jouw gevoelens onder woorden moet brengen, of misschien schaam jij je wel. Wat jouw reden ook is. Je mag weten dat jij oké bent.

Mannen en vrouwen zitten anders in elkaar

Het is een gegeven dat mannen en vrouwen anders in elkaar zitten en dat mannen en vrouwen op een andere manier reageren en zich op een andere manier uiten. Doordat er een verschil is, ontstaat er (soms) onbegrip en dit onbegrip leidt vaak naar ruzies en/of meningsverschillen.

De mannen die ik in de therapiekamer zie hebben soms meer de tijd nodig om uit te spreken hoe zij zich voelen. Soms hebben de mannen er de woorden niet voor, maar de gevoelens en emoties worden wel altijd gevoeld in het lichaam. Sensaties als het hart gaat sneller kloppen of pijn in de buik, zijn aanleidingen voor mij als therapeut om bij de man door te vragen wat er op dat moment speelt. Met wat rust en geduld kan de man zich uiteindelijk altijd wel uiten en aangeven hoe hij zich voelt.

Enkele tips

  1. Accepteer dat jij en jouw partner anders omgaan met gevoelens en emoties en dat is oké.
  2. Probeer als jij bepaalde lichamelijke sensaties ervaart jezelf af te vragen wat deze sensaties willen zeggen of wat je ervaart, bijvoorbeeld ik ervaar spanning. Als het je helpt, schrijf het voor jezelf op.
  3. Als jij tijdens een gesprek met jouw partner niet goed in staat bent om jouw gevoelens en/of emoties onder woorden te brengen en/of het idee hebt dat het je emotioneel overspoelt, is mijn advies om een time-out in te stellen. Geef aan hoeveel tijd je nodig hebt en wanneer je weer in staat bent om het gesprek voort te zetten. Probeer jezelf tijdens de time-out te ontspannen en/of jezelf af te leiden door bijvoorbeeld te gaan lezen of een wandeling te maken. 
  4. Partner van de man, geef jouw man tijdens een gesprek de tijd om zijn gevoelens en emoties onder woorden te brengen. 
  5. Partner van de man., geef hem de ruimte als hij om een time-out vraagt. Stop het gesprek meteen en ga vooral niet door. Jouw man heeft deze tijd nodig om tot zichzelf te komen en om na te denken, te voelen en te ervaren wat er in hem omgaat. 
  6. Tip voor beiden. Spreek op het afgesproken tijdstip af om verder met elkaar in gesprek te gaan. Indien de sfeer het toelaat kan jij als partner jouw man helpen om emoties onder woorden te brengen door vragen te stellen. Doe dit op een open manier en zonder oordeel.

Heb jij als man of als partner naast deze tips nog meer handvatten nodig, neem dan gerust contact met mij op. 

 

Maak een afspraak


Via onze website kun jij gemakkelijk online een afspraak maken. Onze praktijk bevindt zich in Hilversum.
 
 
 
Mannen hebben ook gevoelens en emoties!
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door uw gebruik van deze website voort te zetten, stemt u in met dit gebruik van cookies en vergelijkbare technologieën.
Lees meer
nl_NL