(Ook) Mannen kiezen voor relatietherapie.
mei 16, 2023
Therapie voor bi-culturele stellen en Afro-Surinamers
juli 5, 2023
(Ook) Mannen kiezen voor relatietherapie.
mei 16, 2023
Therapie voor bi-culturele stellen en Afro-Surinamers
juli 5, 2023

Kleurenblind?!!

In de podcast hebben we onder andere besproken dat het belangrijk is dat er in de therapie aandacht is voor de culturele (en/of etnische) achtergrond van de cliënt en dat dit onderdeel dient uit te maken van de therapie.

Tijdens een van de therapiesessies met Rubiën en haar ex-man, vroeg ik naar haar Hindoestaans-Surinaamse achtergrond. Toen ik dat vroeg raakte Rubiën geëmotioneerd en gaf zij aan dat zij na ruim 20 jaar in de GGZ te hebben rondgelopen, ik de eerste therapeut was die vroeg naar haar achtergrond.

Zowel tijdens de sessie, de podcast als terwijl ik deze blog schrijf, raak ik ook geëmotioneerd. Ik raak geëmotioneerd, omdat ik niet begrijp dat niemand in de ruim 20 jaar dit aan Rubiën heeft gevraagd. In mijn ogen heeft de GGZ een wezenlijk onderdeel van Rubiën genegeerd.

De culturele en/of etnische achtergrond van mijn cliënt is voor mij als therapeut van essentieel belang. Normen, waarden, gebruiken, rituelen maken onderdeel uit van waar je vandaan komt, hoe je bent opgegroeid, wat je wel/niet gelooft, hoe je naar jezelf, de wereld, en ook naar jouw eigen problematiek kijkt. Dit moet een onderdeel zijn van de therapie!

Ik ben enorm verbaasd als witte therapeuten zeggen dat er geen kleur bestaat of dat zij kleurenblind zijn. Als je kleurenblind bent dan ontken je een wezenlijk deel van de identiteit van de client! En, dat kan echt niet. 

Laten we accepteren dat wij als mens verschillende kleuren en etnische- en culturele achtergronden hebben, daar is niets mis mee! We zijn immers allemaal anders en laten we juist de (mogelijke) verschillen tussen ons als therapeut en cliënt laten bestaan en bespreken wat het (mogelijke) effect is van deze verschillen in de therapeutische relatie.

Als therapeut is het mijn taak om een veilige ruimte te creëren in de therapiekamer, waar de diversiteit van de cliënt in al zijn/haar facetten de ruimte krijgt om er te zijn. En, ik roep al mijn witte collega-therapeuten op om hetzelfde te doen.

De podcast De stem van Ibalansz, in gesprek met Rubiën Kalaykhan is te beluisteren op alle podcast platforms. KLIK HIER

 

Maak een afspraak


Via onze website kun jij gemakkelijk online een afspraak maken. Onze praktijk bevindt zich in Hilversum.
 
 
 
Kleurenblind?!!
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door uw gebruik van deze website voort te zetten, stemt u in met dit gebruik van cookies en vergelijkbare technologieën.
Lees meer
nl_NL