Jullie zijn verschillend, en dat is oké!
mei 17, 2020
Online therapie bij Ibalansz
juni 30, 2020
Jullie zijn verschillend, en dat is oké!
mei 17, 2020
Online therapie bij Ibalansz
juni 30, 2020

Rauw

Dezelfde cultuur

Als relatiecoach merk ik en heb ik zelf ook ervaren dat ik dacht dat mijn man en ik hetzelfde dachten, omdat we uit dezelfde cultuur komen. Mijn man en ik zijn beiden van Surinaamse afkomst. We delen dezelfde etnische achtergrond en taal, maar hebben niet dezelfde cultuur. Ik heb bijvoorbeeld vanaf de basisschool leeftijd in Amsterdam doorgebracht. Mijn man in Suriname. Ik dacht jaren geleden dat we wel dezelfde normen en waarden hadden. Niets bleek minder waar. Mede daardoor hebben we in onze begin jaren van onze relatie meningsverschillen en discussies gehad.

Een bi-culturele relatie

In een bi-culturele relatie komen mensen uit twee verschillende ‘culturen’ samen. Hoe meer de partners van elkaar verschillen, des te minder er in die relatie vanzelfsprekend is. De bi-culturele partners staan dus voor meer opgaven. Partners die uit verschillende sociale lagen komen, merken ook dat hun partner andere dingen ‘normaal’ vindt. Er moet ook in zo’n relatie veel meer besproken worden. Ook mensen die uit verschillende delen van het land komen of een verschillende geloofsachtergrond hebben, kennen dit verschijnsel.

Alle stellen hebben een bi-culturele relatie ondanks dat ze misschien dezelfde etniciteit, religie en/of culturele achtergrond delen. Ook als je uit dezelfde stad of dorp komt zullen er nog verschillen tussen jullie zijn, omdat jullie in verschillende gezinnen met verschillende en/of andere normen, waarden en gebruiken zijn opgevoed. Wat belangrijk is en belangrijk blijft, is om de verschillen met elkaar te delen en over de verschillen praten. Als het bijvoorbeeld gaat om de opvoeding van de (toekomstige) kinderen. Wat vinden jullie allebei belangrijk om aan de kinderen mee te geven? Of hoe willen jullie feestdagen en verjaardagen samen (en/of met anderen) vieren? Praat hier met elkaar over en omarm de verschillen. En, soms kan het wringen of het gevoel heersen dat je elkaar niet begrijpt of wil begrijpen. Neem dan eerst een time-out en ga bij jezelf na wat maakt dat je dit punt zo van belang vindt. Bespreek het op een later moment dan weer met elkaar en bekijk hoe je er samen uit kan komen. Probeer met een open houding, zonder oordeel naar elkaar te luisteren.

Stel nieuwsgierige vragen en nodig de ander uit om zijn/haar verhaal toe te lichten als je iets niet begrijpt. De verschillen omarmen is belangrijk. Als transculturele systeemtherapeut in opleiding zie ik steeds meer in hoe belangrijk het is om de verschillen die er zijn de ruimte te geven en om de verschillen te laten zoals ze zijn.

 

Maak een afspraak


Via onze website kun jij gemakkelijk online een afspraak maken. Onze praktijk bevindt zich in Hilversum.
 
 
 
Ik ben anders dan jij en jij bent anders dan ik.
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door uw gebruik van deze website voort te zetten, stemt u in met dit gebruik van cookies en vergelijkbare technologieën.
Lees meer
nl_NL