Lockdown met jouw partner: een wake-up call?
februari 25, 2021
Verschillende dynamiek in een relatie
april 21, 2021
Lockdown met jouw partner: een wake-up call?
februari 25, 2021
Verschillende dynamiek in een relatie
april 21, 2021

Hoe samen lachen je relatie kan redden!

 

Speelse humor tussen partners is een cruciaal onderdeel voor gevoel van verbondenheid en het zorgen voor een langetermijnrelatie. Humor staat voor ons symbool voor de kwaliteit van een relatie.

Jij wilt toch ook kunnen lachen met je partner? Dit is niet zo gek want het zit in de menselijke natuur. Met elkaar kunnen lachen zorgt voor een betere relatie die vaak langer succesvol blijkt te zijn. Als het gaat om humor in de relaties dan denk ik snel aan stellen die grappen vertellen aan elkaar en die elkaar non-stop voor de gek aan het houden zijn. Maar dit is niet het belangrijkste. Het is namelijk veel belangrijker dat jullie elkaars gevoel voor humor leuk vinden en daardoor samen plezier maken. 

Je liefde levend houden

Lachen wordt vaak verkeerd begrepen en ondergewaardeerd bij helende processen. In onze cultuur wordt het verwerken van gevoelens met ons lichaam vaak genegeerd. Lachen is een fysiek proces dat emotionele pijn verminderd maar ook stress en angst. Emoties worden opgeslagen in het lichaam. 

Lachen in relatietherapie is niet bedoelt om problemen te verhullen maar om juist een ontspannen sfeer te creëren die helpt om dichter bij de emoties te komen. Lachen kan een serieus probleem in breder perspectief plaatsen tijdens een sessie. 

Herken je dit? 

  • Vroeger konden we pas echt met elkaar lachen, dan kwamen we niet meer bij. Het is jaren geleden dat we echt samen gelachen hebben. Ik weet niet wat er is gebeurd. 

  • Alles is nu veelte serieus. Vroeger kon ik ook niet wachten om naar huis te gaan. Nu is dat anders. 

Het speels zijn en elkaar een beetje plagen hier en daar zorgt ervoor dat we weer van elkaars gezelschap leren genieten. Het leven kan soms al stressvol genoeg zijn en daarom is het beste tegengif om thuis meer te lachen met elkaar. 

Wat is dan veilige humor? 

Samen vreugde delen is de kern van een intieme relatie. Met vreugde vier je deze relatie, het samen zijn, verbondenheid en de waardering voor je partner. Maar vreugde kan alleen in een relatie als er veiligheid is. Humor kan daar een positieve rol in spelen. Zorg ervoor dat je gevoel voor humor niet te agressief is, anders zal dit juist een tegenovergesteld effect hebben. We hebben 3 kerncomponenten opgeschreven voor veilige relatiehumor: 

  1. Verbindend: samen 
  2. Grappig: om te lachen 
  3. Speels: zoals vroeger

Lachen brengt meer perspectief in een situatie. Heb je ooit iets gezegd dat zo absurd was tijdens een ruzie dat je jezelf (en/of je partner) aan het lachen hebt gemaakt? Lachen verheft snel je humeur en geeft je een bepaalde emotionele afstand die nodig is om gebeurtenissen in een nieuw licht te bekijken.

Tips: Hoe kun je samen lachen?

Elkaar aan het lachen maken is de sleutel naar succes! Een grap moet grappig zijn voor jullie beide. We hebben een paar eenvoudige suggesties: 

  1. Neem jezelf niet al te serieus
  2. Denk aan het oogpunt van je partner
  3. Besluit om te lachen, zelfs als je hier geen zin in hebt
  4. Zoek naar humor om je heen
  5. Inside relatiegrappen

Staat het huilen je ondanks dit artikel toch nader dan het lachen en ben je op zoek naar iemand die jou en jouw partner kan helpen om echt weer samen te lachen? Maak dan eens een afspraak met Ibalansz, wij helpen jou hier graag doorheen!

 

Maak een afspraak


Via onze website kun jij gemakkelijk online een afspraak maken. Onze praktijk bevindt zich in Hilversum.
 
 
 
Hoe samen lachen je relatie kan redden!
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door uw gebruik van deze website voort te zetten, stemt u in met dit gebruik van cookies en vergelijkbare technologieën.
Lees meer
nl_NL