Verhuizen is eng!
juni 20, 2022
7 dingen die je moet weten als je in een interraciale relatie zit!
augustus 19, 2022
Verhuizen is eng!
juni 20, 2022
7 dingen die je moet weten als je in een interraciale relatie zit!
augustus 19, 2022

Hoe komt het dat een vakantie zo een heftige periode is voor een relatie?

Hoe komt het dat een vakantie zo een heftige periode is voor een relatie?

Heerlijk de vakantie is geboekt. Eenmaal aangekomen in jouw mooie bungalow of hotel met zelfs mooi zicht op de stad of op de zee, voel je toch iets knagen. Is dit nu de vakantie waar je zo naar hebt uitgekeken en een smak geld voor hebt betaald? Lekker samen weg, even weg van de dagelijkse sleur, even alleen tijd voor elkaar… 

Helaas begin je snel in te zien dat het contrast tussen jouw verwachtingen en de realiteit ontzettend groot is. Het eten in het hotel is helemaal niet zo lekker als de reviews hadden verteld, de zon schijnt eigenlijk bijna niet en tot overmaat van ramp merk je dat er onweer op komst is tussen jou en jouw partner… Er hangt iets in de lucht en helaas is het dit keer niet het lekkere weer, nee het zijn de irritaties die bij jullie beide steeds groter worden. Het langs elkaar heen leven zoals gedaan werd in de dagelijkse sleur van druk druk druk kan helaas niet meer. Dus de kleinste irritaties en ergernissen zijn van thuis meegenomen en komen, nu jullie dagelijks op elkaars lip zitten, super snel naar boven drijven.

Je kunt niet meer vluchten

Vaak begint de stress van de vakantie al een paar dagen vóór de vakantie. Nog even snel dingen afronden op werk, zonnebrand kopen, nieuwe bikini, koffer inpakken, tickets uitprinten, etc. Op het moment dat je vertrekt, ben je vaak zo uitgeput dat je de eerste dagen op je vakantie het gevoel hebt dat je leegloopt als een ballon. De switch van thuis naar vakantie loopt namelijk niet altijd geheel soepel. Van een druk hectisch bestaan vallen jullie tijdens de vakantie weer volledig terug op elkaar. Er zijn geen ‘vluchtroutes’ meer van werk, hobby’s en vrienden. 

De aanwezige spanning

Helaas lopen niet alle vakanties tussen partners goed af. Een vakantie kan ook juist meer de negatieve aspecten van de relatie aan het licht brengen, wat je gedurende de rest van het jaar nog hebt kunnen verbergen. Het is ook niets voor niets dat er na de vakantieperiode vaak een piek is te zien in de aanvragen van echtscheidingen…

Een vakantie met jouw partner kan een boost geven aan jouw relatie, als jullie beide open staan om tot een goed gesprek te komen. Maar er zijn helaas ook koppels die op vakantie pas echt voelen dat ze elkaar niets meer te vertellen hebben. Of ze merken dat hun partner alleen nog lijfelijk aanwezig is, maar met zijn hoofd ergens anders zit. De eenzaamheid die je dan ervaart, is zo groot, vooral omdat er dan niemand anders is om op terug te vallen. 

Sommig koppels lossen het op door met familie of vrienden op reis te gaan om niet voortdurend aangewezen te zijn op elkaar. Maar de belangrijkste vraag die je dan aan jezelf moet stellen is of je dit doet omdat het heel leuk is, of omdat je niet meer in staat bent om met zijn tweeën op reis te gaan? 

Ik zou ook adviseren dat je af en toe ook zonder kinderen op vakantie gaat. Al is het maar voor het weekend! Op deze manier ga je toch op een andere manier terug naar de basis als koppel. Je bent dan niet alleen vader en moeder maar ook weer partners. 

Een paar relatietips voor de vakantie

  • Verheugen op je vakantie mag natuurlijk altijd, maar houd je verwachtingen gewoon normaal. In de praktijk kan het dan alleen maar meevallen. Besef daarbij ook dat jij en je partner op vakantie geen andere mensen zijn dan thuis! 
  • Het is niet erg als je wel een keer ruzie maakt op vakantie. Het belangrijke daarbij is wel dat je er dan wel samen uit probeert te komen. 
  • Probeer een aantal dingen van tevoren te plannen zodat niet alles op het laatste nippertje moet gebeuren. Zo vermijd je dat je doodop en gefrustreerd je vakantie ingaat. 
  • Het belangrijkste is dat je samen bent. Beschouw jouw vakantie daarom als tijd voor jezelf en voor elkaar, ondanks dat je slecht weer, file of onsmakelijke hotel maaltijden hebt. 
  • Heb je wel al irritaties of problemen voordat je op vakantie bent, probeer die dan voordat je op vakantie gaat al met elkaar te bespreken. 

Wil je voordat je op vakantie gaat samen met mij praten over jullie problemen zodat jullie met een gerust hart op vakantie kunnen?

 

Maak een afspraak


Via onze website kun jij gemakkelijk online een afspraak maken. Onze praktijk bevindt zich in Hilversum.
 
 
 
Hoe komt het dat een vakantie zo een heftige periode is voor een relatie?
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door uw gebruik van deze website voort te zetten, stemt u in met dit gebruik van cookies en vergelijkbare technologieën.
Lees meer
nl_NL