“Op elkaars lip”
maart 20, 2020Je bent niet alleen op de wereld.
april 13, 2020Hoe houd je het in deze periode leuk in jouw relatie?
Daar zit je dan samen de komende weken (misschien wel maanden) samen thuis. Niet naar het werk, niet naar de sportschool, niet afspreken met vrienden of vriendinnen. Je bent nu samen alleen thuis. Voor sommigen is dit misschien een zegen en voor anderen misschien een hel.
Nu je de hele dag samen bent zie je ineens weer wat je vervelend of lastig vindt aan het gedrag van de ander. Nu valt de ijskoude stilte echt pas op. Nu, kom je erachter dat je echt bijna elke dag ruzie hebt.
De onduidelijkheid over het verloop van het Coronavirus is niet helpend. Heb je misschien geen inkomsten meer? Weet je niet hoe je het financieel rond moet breien? Is het je te druk, omdat de kinderen ook de hele dag om je heen hangen? En jouw relatie komt nu nog meer onder druk te liggen. Wat doe je dan? Hoe los je het op? Hoe zorg je ervoor dat je weer in verbinding komt met elkaar? Wij hebben een aantal tips voor je opgeschreven die kunnen helpen om het in deze periode leuk te houden in jouw relatie:
TIP#1
Allereerst stilstaan bij wat er met jou gebeurt even los van de ander. Wat voel, denk ik, waar voel ik de spanning in mijn lijf. Dit zijn helpende vragen om aan jezelf te stellen. Probeer deze inzichten met jouw partner te delen, zodat hij/zij ook weet wat er binnen in jou gebeurt. Vraag jouw partner om onbevangen naar je te luisteren en indien je hulp nodig hebt, probeer dit dan te vragen. Wil je dat hij/zij alleen luistert. Vraag dit dan.
TIP#2
Vorige week heb de tip gegeven om eerst bij jezelf stil staan, niet bij de ander, om een luisterend oor te bieden en om een luisterend oor voor jouw partner te zijn. Deze week wil ik de tip geven om afspraken te maken met de mensen met wie je woont over:
- Wanneer wordt er gewerkt/ schoolwerk gedaan en wanneer deze activiteit stopt
- In welke ruimte iedereen voor zichzelf aan de slag gaat
- Het tijdstip
- Wanneer je als gezin weer bij elkaar komt
- Wanneer er een moment voor ontspanning is. Dit kan zijn individuele ontspanning of gezamenlijke ontspanning
Afspraken maken helpt. Iedereen weet dan waar hij/ zij aan toe is. Het vasthouden van een werk/schoolritme is ook van belang. Dit geeft structuur en in tijden van crisis is structuur belangrijk.
TIP#3
De vorige tip ging om het afspraken maken met de mensen met wie je woont. De volgende tip helpt waardoor je als partners meer in verbinding kan komen met elkaar.
Bespreek van te voren met elkaar een tijdstip en een plek waar jullie echt de tijd en ruimte voor elkaar hebben en kunnen nemen zonder dat jullie kunnen worden gestoord. Houd ook rekening met de tijd. Tien minuten of een kwartier echt aandacht voor elkaar is goed. Juist in deze tijd mogen we leren om niet (meer) zoveel van onszelf en van elkaar te verwachten. Neem echt de tijd voor elkaar. Betekent dit in de praktijk samen met aandacht een kop koffie drinken? Samen een glas wijn drinken? Samen op de bank met alle aandacht voor elkaar? Hoe jullie het ook invullen is aan jullie zelf. Het gaat erom dat jullie je er bewust van worden om dit moment samen te zijn.
TIP#4
De volgende tip gaat over het voor jezelf zorgen. Richt een eigen plek in huis in zodat je, als je daar behoefte aan hebt, je kan terugtrekken. Mocht je die behoefte hebben, wil ik je bemoedigen om die ruimte dan ook te nemen. Communiceer dit goed aan jouw partner en/of kinderen. Hiermee behoud je het contact met hen en geef je ook duidelijk aan dat je er behoefte aan hebt om (even) alleen te zijn.
Misschien heb je dit wel dagelijks of wekelijks nodig. Ook dit kun je dan aangeven. Misschien werkt het afspreken van een bepaald tijdstip of een bepaald moment wel goed voor jou en degene met wie je woont. Door duidelijke afspraken te maken ontstaat er duidelijkheid en weet een ieder waar hij /zij aan toe is. In deze moeilijke tijd waarin we op elkaars lip zitten is het ook belangrijk dat we onze eigen ruimte innemen. Zelfzorg is belangrijk. Als je immers niet voor jezelf zorgt kan je ook niet voor anderen zorgen.
TIP#5
In de vorige tip hebben we het kort gehad over zelfzorg in de zin van ruimte innemen voor jezelf als je met anderen/gezin woont. Die tip geldt dan niet voor als je alleen wordt. Wat moet je doen als je alleenstaand bent? Contacten met vrienden/familie zijn er niet of nauwelijks meer. Ook de activiteiten buiten het huis gaan niet door. Hoe kun je dan ontspannen en goed voor jezelf zorgen.
Allereerst zal je zelf al ontdekt hebben dat je via social media en videobellen nog in contact kan blijven met de buitenwereld. Ook is het belangrijk om te blijven bewegen. Doe dan vooral wat jij lekker en prettig vindt. Wil je juist buiten of binnen sporten? Beiden zijn goed en zorgen ervoor dat we niet de hele dag door (achter de laptop) zitten.
Nu is wat mij betreft ook de tijd om te kijken hoe je in huis ook kan ontspannen. Als je een bad hebt kan je jezelf verwennen door in bad te gaan. Je kan het aankleden zoals hoe je wil met kaarsen en/of muziek aan. Heb je nog een aantal goede boeken in de boekenkast liggen, waar je maar niet aan toe kwam om te lezen? Haal ze uit de kast en geniet ervan dat je nu de tijd hebt om jezelf weer toe te staan of de ruimte te geven om ontspannen een boek te lezen. Heb je geen boeken meer liggen, maar houd je wel van lezen? Bij Bol.com heb je binnen een dag jouw favoriete boek in huis. Of combineer de wandeling naar een boekhandel zoals de Bruna.