De kracht van… kwetsbaarheid
augustus 10, 2021
De kracht van… stilte
september 23, 2021
De kracht van… kwetsbaarheid
augustus 10, 2021
De kracht van… stilte
september 23, 2021

Herstel van de familieband door familietherapie

 

Wanneer jij kiest voor (transculturele) familietherapie voor volwassenen bij Ibalansz betekent dat ik samen met jou/jullie op zoek ga naar wie je bent en waar je vandaan komt. Wat is de geschiedenis, de herkomst en de cultuur van jou en je familie? In de familieverhalen van jezelf en van jouw familie vind je herkenning, kennis, wijsheid en krachtbronnen. Wat jij in jouw familie (gezin) geleerd hebt, is bepalend voor hoe je je leven leeft. Daar is de basis gelegd en daar heb je geleerd hoe je bijvoorbeeld omgaat met anderen of hoe je op je werk functioneert. 

Je hiervan bewust zijn en worden is helpend bij het begrijpen waar kwetsbaarheden, gevoeligheden en moeilijkheden vandaan komen. Het biedt ruimte om te zoeken naar oplossingsstrategieën die jou en jouw familie helpen om uit een moeilijke situatie te komen. 

Wat is familietherapie? 

Het zoeken of juist vasthouden aan bepaalde situaties bij een nieuwe fase in het leven kan leiden tot onbegrip. Ook life events zoals overlijden, geboorte of verhuizen kan leiden tot spanningen. Ook komt het voor dat in het volwassenen leven bepaalde situaties helder worden en in een ander perspectief geplaatst wordt; dat wat toen goed was of normaal leek, blijkt nu niet meer zo te zijn. 

De dynamieken veranderen in families, dit kan leiden tot onbegrip, maar ook onzekerheid, zoals 'mag ik het nu anders doen, of wat heb ik verkeerd gedaan waardoor hij nu zo reageert?’

Familietherapie kan helpen bij ongemak of problematiek in de familie. Tijdens de gesprekken wordt er onder andere gesproken over de familiegeschiedenis, ervaring van een ieder, de fijne en minder fijne momenten en waar de wens (behoeften) en spanning in het nu is. Er wordt gezocht naar een 'nieuw' evenwicht met elkaar om de harmonie van het gezin weer terug te vinden.

Aantal redenen voor een verstoorde relatie kunnen zijn: 

  • Hoogoplopende ruzies
  • Scheiding, nieuw samengesteld gezin. 
  • psychische problemen  

Wat is de basis voor familietherapie? 

De familietherapie bij Ibalansz is een wetenschappelijk onderbouwde vorm van therapie die er op gericht is een (deel van de)familie weer samen te brengen. Belangrijk is dat iedereen in de familie verantwoordelijkheid neemt voor hun bijdrage in de situatie. Door de therapie ontwikkel je een beter beeld van de situatie, meer zelfvertrouwen en krijg je ook een nieuw beeld over relaties en jezelf. Het is belangrijk dat de problemen worden erkend en dat er ook een wil is om deze te verhelpen. Het gaat er niet om wie er gelijk heeft, maar om een manier te vinden om beter met elkaar om te gaan.

Wanneer ga je in familietherapie? 

Grote veranderingen hebben effect op een geheel gezin. Familietherapie bij Ibalansz kan helpen bij de volgende problemen: 

  • Transculturele vraagstukken, zoals: migratie, biculturele relaties, opgroeien in twee culturen etc.
  • Fase-overgangen, zoals: puberteit, huwelijk, scheiding etc.
  • Trauma
  • Rouw
  • Opvoeding

Wanneer jij problemen ervaart binnen in jouw familie is het belangrijk dat je tijdig aan de bel trekt. Ook als de problemen nog niet zo groot lijken of zijn. 

Wil jij meer weten over een traject bij Ibalansz? Of heb jij nog enkele vragen? Neem dan contact met ons op. Wij beantwoorden al jouw vragen graag!

 

Maak een afspraak


Via onze website kun jij gemakkelijk online een afspraak maken. Onze praktijk bevindt zich in Hilversum.
 
 
 
Wat is familietherapie?
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door uw gebruik van deze website voort te zetten, stemt u in met dit gebruik van cookies en vergelijkbare technologieën.
Lees meer
nl_NL