Succes verhaal | Soms is een knuffel genoeg!
januari 20, 2020
Waar kom ik vandaan?
februari 25, 2020
Succes verhaal | Soms is een knuffel genoeg!
januari 20, 2020
Waar kom ik vandaan?
februari 25, 2020

Heb jij ook 'huidhonger'?

 

Liefde moet je niet alleen voelen in het hoofd en in het hart, maar ook op de huid. Toch komt het vaak voor dat mensen last hebben van het zogeheten ‘huidhonger’... Wat is dit? Hoe ontstaat het en wat kun je er tegen doen?

Wat is huidhonger?

Bij een tekort aan aanrakingen kunnen we ‘huidhonger’ worden. Het is een soort verlangen naar fysiek contact met een ander. Denk bijvoorbeeld heel simpel aan een schouderklopje, een knuffel of een aai over de bol. Dat je nog niet van huidhonger hebt gehoord kan ik begrijpen maar misschien heb je dan wel van het knuffelhormoon gehoord: oxytocine. Dit hormoon speelt onwijs grote rol bij het maken van een verbinding. Wanneer je niet vaak in aanraking komt met andere mensen zul je het knuffelhormoon niet aanmaken en dus niet worden aangeraakt. Het gevolg: ‘huidhonger’.

Hoe ontstaat huidhonger? 

Een voorbeeld van mensen die vaak huidhonger hebben zijn ouderen. Oudere, eenzame mensen zijn echter niet de enigen die last hebben van huidhonger. Integendeel: misschien heb jij nu wel last hiervan? Een voorbeeld: heb jij een keer ruzie gehad met jouw partner en wilde je na de ruzie aangeraakt worden, maar kreeg je niet wat je eigenlijk wilde? Niet aangeraakt worden op zo’n moment in de relatie kan ook zorgen voor huidhonger. Een ander voorbeeld is wanneer je net een relatie hebt beëindigd. Je lichaam zult moeten wennen aan opeens geen knuffels en aanrakingen!

Ook de digitalisering van de wereld zorgt voor meer huidhonger. Het is heel gemakkelijk om je geliefde nu een berichtje te sturen dan in het echt met elkaar af te spreken. Door de digitalisering worden bijvoorbeeld lange afstandsrelatie steeds makkelijker. Dit kan natuurlijk goed nieuws zijn voor het geval je geliefde aan de andere kant van de wereld woont, maar dit gaat vaak wel gepaard met het verlangen van aanrakingen. Het verlangen zal zich steeds meer opstapelen: huidhonger.

Wat kan ik er tegen doen? 

Wij zeggen niet dat huidhonger iets ‘slechts’ is en je dit tegen MOET gaan. De één is beter bestand tegen minder aanrakingen dan de ander. Wanneer je een relatie en/of kinderen hebt kun je uiteraard meer met ze knuffelen. Een kus wanneer je naar je werk gaat of een knuffel als je de kids afzet bij school. Maar wat nou als je geen partner hebt? Wij hebben een aantal tips opgeschreven wat je kunt doen als je huidhonger hebt maar niet iemand in de buurt hebt om te knuffelen: 

  1. Tijd voor een fysieke teamsport, denk aan bijvoorbeeld stijldansen; 
  2. Ontspanning en van je huidhonger af? Boek een full body massage bij een schoonheidssalon;
  3. Maak een afspraak bij de kapper en laat je haar even goed gewassen worden;
  4. I.p.v. te Whatsappen en bellen, spreek af met je vrienden en familie;
  5. Iedere keer dat je jouw vrienden ziet geef ze een knuffel en ook wanneer je ze weer gedag zegt; 
  6. Tijd voor een huisdier? 

Wil je meer informatie over dit onderwerp en de Emotionally Focused Therapy? Neem dan contact met mij op, ik leg jou graag alles uit en help jou indien nodig. Volg ons via Linkedin en/of Facebook

 

Maak een afspraak


Via onze website kun jij gemakkelijk online een afspraak maken. Onze praktijk bevindt zich in Hilversum.
 
 
 
Heb jij ook ‘huidhonger’?
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door uw gebruik van deze website voort te zetten, stemt u in met dit gebruik van cookies en vergelijkbare technologieën.
Lees meer
nl_NL