Heb je problemen en wil je dat die meteen worden opgelost?
september 7, 2022
Alles in mijn relatie is negatief
oktober 21, 2022
Heb je problemen en wil je dat die meteen worden opgelost?
september 7, 2022
Alles in mijn relatie is negatief
oktober 21, 2022

EFT nader uitgelegd

Hoe ziet dit eruit in de praktijk?

Allereerst wil ik je laten weten dat ik van mening ben dat EFT een mooi model is om samen met een stel op zoek te gaan naar wat hun negatieve patronen zijn, hoe zij het zelf kunnen herkennen en hoe zij het kunnen stoppen. Wat is eigenlijk een negatief interactiepatroon? Dat is een interactiepatroon dat gaandeweg in de relatie is geslopen. Het is vaak hetzelfde patroon wat opspeelt als jij je minder verbonden voelt met jouw partner en/of als er conflicten spelen. Als je zelf een aantal ruzies/meningsverschillen en/of conflicten de revue laat passeren dan zul je ontdekken dat jij en jouw partner iedere keer in eenzelfde patroon belanden. Sue Johnson noemt deze patronen “De Duivelse dialogen”. 

Volgens Sue Johnson zijn er drie patronen “Zoek de boef”, “De protestpolka”, “Verstijf en vlucht”. Voor nadere informatie over de Duivelse dialogen wil ik je verwijzen naar de blog: “Dit zijn de duivelse dialogen waar jij voor moet oppassen!”

De EFT-methodiek is verdeeld in drie fasen.

Fase 1: Deze fase wordt de de-escalatie genoemd.

In deze fase, de eerste fase, kijk ik samen met de cliënten naar wat hun patroon is.
Aan de cliënten vertel ik dat het patroon en NIET de partner de vijand is. Dit geeft cliënten vaak ruimte om samen te werken aan het verbreken van het negatief patroon waar zij in terecht zijn gekomen. Deze fase duurt voor de cliënten vaak lang. Cliënten willen het liefst dat de problemen die zij ervaren zo snel mogelijk worden opgelost, maar in deze fase merken ze nog niet veel verandering in hun gedrag en in hun gevoelens. Pas als het stel door heeft in welk patroon zij keer op keer belanden en als ze het patroon kunnen stoppen, ervaren ze verlichting van hun klachten en hun problemen.

Fase 2: Deze fase wordt de herstructurering van het zelf en het systeem genoemd.

In deze fase verdiepen we in de therapie waar we in fase 1 aan hebben gewerkt.
Niet alleen het negatieve patroon staat in deze fase centraal, maar ook het leren uiten van de angsten en de behoeftes die er zijn. In fase 1 ziet het stel dat het gedrag dat zij vertonen vaak een uiting is van angst om bijvoorbeeld verlaten te worden. In deze fase staan we ook stil bij de behoeftes van het stel. De behoeftes worden vaak niet naar elkaar benoemd uit angst voor het niet krijgen van wat er gevraagd wordt en/of het zich niet kwetsbaar op willen stellen. In deze fase neem ik het stel mee in het zich leren uiten van hun diepere angsten en behoeftes. De partner die regelmatig kritiek uit of verwijt kan zich kwetsbaarder op stellen en de partner die de neiging heeft om zich terug te trekken wordt in deze fase opener en meer betrokken. Deze fase ervaren cliënten als een plezierige fase, omdat zij duidelijke veranderingen zien in hun gedrag, maar ook in de gevoelens naar elkaar. Dit zorgt ervoor dat het stel zich meer in verbinding voelt met elkaar.

Fase 3: Deze fase wordt ook wel de consolidatiefase genoemd.

In deze fase wordt het benadrukken van de successen in en buiten de therapie versterkt.
Als therapeut help ik het stel om samen als een team aan de slag te gaan en vier ik samen met hen de successen. Het stel staat meer open voor de verschillen die er tussen hen zijn en kunnen beter (meer responsief en empathisch) op elkaar reageren. In deze fase bespreek ik ook met het stel welke rituelen zij in het leven kunnen roepen om vast te houden aan hun nieuwe patronen, bijvoorbeeld elke ochtend samen ontbijten. Nadat de veranderingen zijn bestendigd kan het therapietraject worden afgesloten. In deze fase merkt het stel dat het soms een terugval krijgt. Ineens belandt het stel bijvoorbeeld weer in een Duivelse dialoog. Dit is niet erg en kan gebeuren. Belangrijkste is dat het kan worden herkend en door het stel kan worden gestopt en dat het stel de angsten en behoeften naar elkaar blijft uiten.

 

Maak een afspraak


Via onze website kun jij gemakkelijk online een afspraak maken. Onze praktijk bevindt zich in Hilversum.
 
 
 
Emotionally Focused Therapy nader uitgelegd
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door uw gebruik van deze website voort te zetten, stemt u in met dit gebruik van cookies en vergelijkbare technologieën.
Lees meer
nl_NL