De kracht van… reflectie
oktober 18, 2021
De kracht van… het lichaam
november 29, 2021
De kracht van… reflectie
oktober 18, 2021
De kracht van… het lichaam
november 29, 2021

Een toename in vriendschapstherapie: dit is waarom je het zou moeten overwegen..!

 

Zelfs in een tijd waarin solide en betrouwbare ondersteuningssystemen meer dan ooit nodig waren, werden in plaats daarvan veel vriendschappen door elkaar geschud.

Volgens een Amerikaans onderzoek uitgevoerd door Thriveworks, een bedrijf voor geestelijke gezondheidszorg, meldde 72% van de ondervraagde een toename van mensen die angst of depressie ervaarden in verband met hun vriendschappen. De wortel van deze vriendschapsstrijd ligt grotendeels aan dat de ‘emotionele bandbreedte’ van iedereen het afgelopen jaar beperkt was. Mensen waren getroffen door de pandemie en dit heeft invloed gehad op het vermogen om effectief met elkaar te kunnen communiceren. 

Het goede nieuws is echter dat steeds meer mensen bereid zijn om hun best te doen om hun vriendschappen weer op de rails te krijgen. In datzelfde onderzoek is er een stijgende trend in vriendschapstherapie te zien. Als dit jou interessant lijkt dan moet je nog even doorlezen want dan kom je erachter wat de voordelen zijn van vriendschapstherapie en of het geschikt is voor jou en jouw vriend(in). 

Wat is vriendschapstherapie? 

Vriendschapstherapie is vergelijkbaar met relatietherapie maar dan voor platonische relaties. Vriendschapstherapie wordt doorgaans niet beschouwd in het kader van relatietherapie, maar de dynamiek die bestaat tussen langdurige vrienden lijkt op dat van een stel. Op dezelfde manier dat veel van de problemen die zich vaak voordoen in romantische relaties: communicatiestoringen en gevoelens van verraad of verwaarlozing, deze komen ook naar voren in onze vriendschappen. Daarom kan iedereen profiteren van de ‘interventies’ die worden toegepast in relatietherapie. 

De voordelen van vriendschapstherapie

Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen denken aan vriendschapstherapie maar het algemene probleem is vaak toch een ‘communicatiestoring’ of het onvermogen om effectief met elkaar te kunnen communiceren. Als er enkele aanpassingen zijn die gemaakt moeten worden op het gebied van communicatie en conflictoplossing dan kan dat bij een therapeut in realtime worden gedaan. Ook kunnen vrienden deze hulpmiddelen buiten de therapieruimte gebruiken om gezonde methoden te oefenen om in het dagelijks leven met elkaar om te gaan. 

Hoe beslis je of je vriendschapstherapie zou moeten doen? 

Niet alle vriendschappen zijn voor altijd en therapie zal niet de moeite waard zijn voor elke moeilijke relatie die je hebt. Maar als je merkt dat je een langdurige vriendschap hebt die echt de moeite waard is om te redden en te verzoenen dan zou ik zeker zeggen dat dit de juiste keuze is. Therapie kan met name nuttig zijn als je terugkerende problemen in je vriendschap hebt die je zelf niet kunt achterhalen en/of oplossen. 

Hoe praat je met een vriend over het starten van vriendschapstherapie? 

Als je serieus bent en graag dit samen met jouw vriend(in) zou willen doen dan is het belangrijk dat je op een ‘zeer menselijk niveau’ over het onderwerp probeert te praten. Leg aan je vriend uit hoeveel diegene voor je betekent en dat het heel belangrijk voor je is om de vriendschap sterker te maken. 

Indien je meer informatie wilt over vriendschapstherapie bij Ibalansz dan kun je altijd contact met ons opnemen. Daarnaast kun je ook direct online een afspraak maken voor vriendschapstherapie via onze website.

 

Maak een afspraak


Via onze website kun jij gemakkelijk online een afspraak maken. Onze praktijk bevindt zich in Hilversum.
 
 
 
Een toename in vriendschapstherapie: dit is waarom je het zou moeten overwegen..!
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door uw gebruik van deze website voort te zetten, stemt u in met dit gebruik van cookies en vergelijkbare technologieën.
Lees meer
nl_NL