zwarte psychologen en therapeuten
De lijst met zwarte psychologen en therapeuten
februari 6, 2024
Over de lijst met zwarte psychologen en therapeuten.
april 4, 2024
zwarte psychologen en therapeuten
De lijst met zwarte psychologen en therapeuten
februari 6, 2024
Over de lijst met zwarte psychologen en therapeuten.
april 4, 2024

De witte GGZ

In een recente aflevering van mijn podcast, "De stem van Ibalansz", heb ik opnieuw gesproken met Rubiën Kalaykhan, die haar 20-jarige reis binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) deelt. Haar ervaringen bieden een diepgaand inzicht in de uitdagingen van het navigeren van een vrouw van kleur door de witte GGZ.

Rubiëns reis binnen de GGZ begon met een doorverwijzing naar het RIAGG na de geboorte van haar eerste kind. Ondanks haar specifieke zorgen als jonge moeder, voelde ze zich niet begrepen in de groepstherapie die haar werd aangeboden. Dit patroon herhaalde zich door de jaren heen, waarbij Rubiën steeds weer te maken kreeg met witte behandelaars die geen aandacht schonken aan haar culturele achtergrond en haar persoonlijke ervaringen negeerden.

Nadat zij meerdere verschillende therapeuten had gehad, bedacht zij dat er misschien iets meer aan de hand moest zijn. Zij heeft zich aangemeld voor diagnostiek en heeft uiteindelijk de diagnose autisme en ADHD gekregen. 

Rubiën heeft zich voor het eerst gezien gevoeld in mijn therapiekamer. Ik was de eerste therapeut die haar heeft gevraagd naar haar afkomst en naar wie zij was. Na de relatietherapie heeft Rubiën therapie gehad bij het Expertise centrum transculturele therapie (ETT) waar zij ook een Surinaamse transculturele therapeut als behandelaar heeft gehad. Rubiën kijkt met positieve en warme herinneringen terug aan de therapie bij ETT. 

Rubiëns verhaal benadrukt het belang van transcultureel werken in de GGZ. Haar advies aan luisteraars van de podcast en lezers van deze blog is het volgende. Zoek naar therapeuten die bereid zijn om de culturele achtergrond te herkennen, erkennen te respecteren, en die echt luisteren naar jouw unieke behoeften en ervaringen. 

Wil je de gehele podcast beluisteren klik dan op deze link!

Ben je net als Rubiën op zoek naar een transculturele therapeut plan dan een intakegesprek met mij in:

Intakegesprek

 

Maak een afspraak


Via onze website kun jij gemakkelijk online een afspraak maken. Onze praktijk bevindt zich in Hilversum.
 
 
 
De witte GGZ
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door uw gebruik van deze website voort te zetten, stemt u in met dit gebruik van cookies en vergelijkbare technologieën.
Lees meer
nl_NL