De kracht van… de liefde
januari 17, 2022
Ik stel mijn grens en dat is oké.
januari 18, 2022
De kracht van… de liefde
januari 17, 2022
Ik stel mijn grens en dat is oké.
januari 18, 2022

Cultuurverschillen in een relatie

Voor de meerderheid van de stellen vormen de cultuurverschillen geen probleem, maar voor sommige mensen zijn de cultuurverschillen lastig te bevatten, te accepteren en te overwinnen.

In een relatie waarbij cultuurverschillen op de voorgrond spelen, moet je soms wat van je eigen cultuur inleveren en je aanpassen aan de cultuur van je partner. Denk aan rituelen, overtuigingen, gewoontes en gebruiken, maar denk ook eens aan de manier van opvoeden, en de manier van omgang met de familie van je partner. 

Problemen die te maken hebben met de cultuurverschillen kunnen met behulp van een relatietherapeut overwonnen worden. Een relatietherapeut helpt jullie om je open te stellen voor elkaars cultuur en deze te accepteren. Door middel van communicatie (naar elkaar luisteren en elkaar begrijpen) leren we over elkaars achtergrond, begrijpen we wat de cultuurverschillen zijn en kunnen we ons richten op jullie toekomst.

Als Surinaamse therapeut weet ik maar al te goed hoe deze cultuurverschillen  kunnen opspelen in een relatie. Ik heb in de loop van mijn leven regelmatig geworsteld met mijn eigen negatieve interactiepatronen in mijn relatie. Ik heb geleerd dat een relatie een werkwoord is. Ook heb ik geleerd dat conflicten/meningsverschillen er mogen zijn. Ik ben immers een individu en mijn partner is dat ook. Door met een open hart te blijven luisteren naar mezelf en mijn partner, de verschillen te omarmen en te blijven beseffen dat een relatie (hard) werken is, probeer ik de warmte binnen mijn relatie te koesteren en te bewaken.

Als transculturele systeemtherapeut (in opleiding) wil ik ook jou helpen de warmte in je leven en je relatie weer terug te brengen, wat voor cultuurverschillen er ook spelen!

Hoe ga je om met deze cultuurverschillen?

 1. Doe geen aannames.
  In een relatie waarbij er sprake is van verschillende culturen is het gebruikelijk om je eigen cultuur en achtergrond te verdedigen en om aannames te doen over de cultuur van je partner. We vinden verandering nu eenmaal niet zo prettig, omdat verandering aanpassing betekent. En aanpassen aan een ander kan beangstigend zijn. Maar het zijn deze aannames over je partners cultuur die ervoor zorgen dat je de cultuur van je partner vreemder, beangstigender en stommer gaat vinden. Culturele stereotypen zijn een bron van misverstanden en doen een discussie doodslaan nog voor deze begonnen is.

 2. Respecteer verschillen.
  Leven met cultuurverschillen is één ding, maar elkaars cultuurverschillen respecteren is iets heel anders. In plaats van het veroordelen van andermans overtuigingen, rituelen, gebruiken en dergelijke, kun je je beter richten op de oorsprong ervan en accepteren dat iemand anders een andere manier van doen en laten heeft. Voor sommige mensen groeit het respect voor de ander (en diens cultuur) door bijvoorbeeld te lezen over de geschiedenis en de cultuur. Wat nog belangrijker dan erover lezen is, is om aan jouw partner te vragen wat de oorsprong is van een gebruik. Hoe is dit gebruik bijvoorbeeld tot stand gekomen? Nieuwsgierig zijn naar.. creëert openheid en ruimte.  

 3. Begrijpen en verkennen.
  Jouw partners’ cultuur is een onderdeel van jouw partner is. Als je je partner wilt leren kennen, moet je je verdiepen in zijn/haar cultuur. Een groot voordeel is dat jouw partner de expert is als het gaat om haar cultuur. Jouw partner kan je alles vertellen over het eten, land van origine, manieren waarop nationale feestdagen worden gevierd en veel meer. Hoe meer je te weten komt over elkaars cultuur hoe gemakkelijker het is om je partner te begrijpen. En door je interesse in je partners cultuur te tonen, zal je partner uiteindelijk ook geïnteresseerder zijn in jouw cultuur. Onthoud: je hoeft niet alles van je partners cultuur leuk te vinden of over te nemen. Verkennen en begrijpen is voldoende.

 4. Raak niet gekwetst door kritiek.
  In relaties waarbij sprake is van cultuurverschillen is het normaal om elkaar van tijd tot tijd te bekritiseren. Het kan zelfs erg persoonlijk worden als jouw partner jouw cultuur of opvoeding bekritiseerd. In relaties waarbij sprake is van cultuurverschillen vallen mensen elkaars cultuur normaliter alleen af als ze het gevoel hebben hun eigen cultuur te moeten verdedigen en beschermen. Door boos te reageren zal jouw kritische partner alleen maar nog meer in de verdediging schieten en zal de discussie stuklopen. Het is een stuk gemakkelijker om te lachen om de kritiek, omdat jouw partner waarschijnlijk onwetend is. Daarnaast kun je vragen waarom hij zich zo gedraagt. Kritiek biedt openingen om te praten over cultuurverschillen, verschillende opvattingen en om elkaar beter te leren kennen.

 5. Behoud wat belangrijk voor je is.
  Leven met je partner betekent niet dat je iedere gewoonte of elk ritueel hoeft over te nemen. Het is vaak zo dat de cultuurverschillen zo groot zijn dat het onmogelijk is om alles van je partner over te nemen. Helemaal omdat dit vaak betekent dat jij je eigen cultuur (deels) overboord moet gooien. Het beste is om het beste van beide culturen over te nemen, zodat jij gelukkiger wordt, en om andere rituelen, gewoontes en gebruiken te respecteren.

 6. Wees geduldig.
  Iedere persoon heeft zijn eigen ritme en tempo in een relatie. Voor sommige mensen is het gemakkelijker om zich aan te passen aan andermans cultuur, waar het voor andere mensen een stuk langer duurt. Wees geduldig, omdat haasten de druk op de ander (en op de relatie) alleen maar zal doen toenemen. Je kunt er je partner zelfs mee verliezen. Als je het gevoel hebt dat jouw partner het waard is, dan zou geduld geen probleem voor je moeten zijn.

 7. Maak plannen voor de toekomst.
  Plannen maken voor de toekomst kan lastig zijn. Voor sommige mensen is het normaal om na één  maand al over kinderen te praten, waar dit moment voor anderen bijna nooit aanbreekt. Zeker als je te maken hebt met cultuurverschillen is het belangrijk om vooruit te plannen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Denk aan de manier van trouwen, hoeveel kinderen en de opvoeding daarvan, de manier van leven en waar! Het lijkt allemaal niet zo belangrijk in het prille begin, maar ervaring leert dat dit onderwerpen zijn die met de tijd soms voor frictie kunnen zorgen.

Wil jij hulp van een relatietherapeut die kan helpen om een brug te slaan tussen de verschillen?  Maak dan vandaag nog een afspraak voor jezelf of voor jullie beide. 

Bron: barendspsychology.com

 

Maak een afspraak


Via onze website kun jij gemakkelijk online een afspraak maken. Onze praktijk bevindt zich in Hilversum.
 
 
 
Cultuurverschillen in een relatie
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door uw gebruik van deze website voort te zetten, stemt u in met dit gebruik van cookies en vergelijkbare technologieën.
Lees meer
nl_NL