Emotionally Focused Therapy nader uitgelegd
oktober 6, 2022
Hoe start jij het nieuwe jaar?
januari 10, 2023
Emotionally Focused Therapy nader uitgelegd
oktober 6, 2022
Hoe start jij het nieuwe jaar?
januari 10, 2023

Alles is negatief!

Wat gebeurt er nu eigenlijk als negativiteit de relatie insluipt?

Vaak ontstaat de spiraal van negativiteit als er minder of geen verbinding is met elkaar. Als je minder of niet meer met elkaar in verbinding bent, kan je vanuit de angst van het gebrek aan verbinding gedrag vertonen om weer bij elkaar te willen komen. Dit doe je mogelijk door bijvoorbeeld kritiek te geven of te verwijten. De ander ervaart dit als negatief en reageert hier ook negatief op waardoor jullie in een negatieve spiraal terecht komen en negativiteit de overhand heeft. Als je samen in “deze staat” bent is het erg moeilijk om het positieve van de ander en van de relatie (weer) in te zien. 

Hoe overkom je deze brug?

Bespreken wat er is gebeurd en waardoor jullie uit verbinding zijn geraakt is een eerste stap. Bedenk ook dat niet alles in een keer opgelost hoeft te worden. Soms heeft het tijd nodig en zijn er meerdere gesprekken nodig om een onderwerp of een situatie volledig uit te kunnen spreken. 

Enkele tips om het tij te kunnen keren.

Wees je ervan bewust dat er ook mooie kanten zijn aan jouw partner en aan jouw relatie. Ik wil je vooral uitnodigen om te kijken naar de kleine dingen, zoals bijvoorbeeld het kopje koffie in de ochtend, maar ook de glimlach zien als jouw partner ergens blij mee eens. Ook wil ik je uitnodigen om de waardering aan jouw partner te tonen. “Dank je wel” zijn maar drie woorden, maar zijn zo belangrijk in een relatie! Elkaar laten weten dat je ziet wat de ander doet/zegt en dat jij er blij mee bent. 

Als je oefent, zul je zien dat er meer verbinding zal ontstaan en daarmee uiteindelijk ook de negativiteit zal verdwijnen. 

Hebben jullie hier hulp bij nodig? Neem dan contact met mij op. 

 

Maak een afspraak


Via onze website kun jij gemakkelijk online een afspraak maken. Onze praktijk bevindt zich in Hilversum.
 
 
 
Alles in mijn relatie is negatief
Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. Door uw gebruik van deze website voort te zetten, stemt u in met dit gebruik van cookies en vergelijkbare technologieën.
Lees meer
nl_NL